In een reeks van events binnen het thema ‘Terug naar Kampen’ bijt Stedelijk Museum Kampen de spits af met twee nieuwe tentoonstellingen: Eli Content met Lust For Life- + More en Kim van Norren en Janine van Oene met Ride The Wave.

Eli Content doceerde van 1982 tot 2005 aan de Kunstacademie in Kampen, het huidige ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten. Kim van Norren kreeg les van Eli en woont en werkt in Kampen. Janine van Oene is geboren in Kampen, maar verliet de stad juist voor de ontwikkeling van haar kunstcarrière. Zo hebben ze alle drie een eigen band met Kampen.

Als Joodse kunstenaar heeft Content moeite met het opgelegde beeldverbod. Na eerst abstract te schilderen gaat hij over op het verbeelden van de schepping. Dit is voor hem een inspiratiebron, waar hij zijn hele leven uit blijft putten. Hij schildert dieren, bomen en mensen. Niet zoals ze er van buiten uitzien, maar als oercreaties met ongekende krachten en passie. Ze zijn kleurrijk en woest geschilderd. In de centimeters dikke verflaag, heeft Content dopjes van de tubes gedrukt. Ze kunnen de ogen in een portret zijn of de olijven in een boom.

De schilderijen van Janine van Oene (Kampen, 1988) zitten tussen abstractie en herkenning in. Soms lijken de werken op een sterk uitvergroot detail. Je weet niet precies wat je ziet, maar het komt je wel bekend voor. Zijn het bloem- of bladvormen, schelpen, holtes in een lichaam, ribben of drijvende wieren in het water van de IJssel? Het antwoord vind je in je eigen fantasie. De tot de verbeelding sprekende titels, zoals Calyx Couple, Temper Tantrum, Rushing Blush, klinken zoals de schilderijen eruit zien: elegant, sensueel en krachtig.

Kim van Norren (1980, Soest) maakt abstract werk dat je letterlijk kunt lezen. In tegenstelling tot Janine van Oene, die haar beelden puur laat ontstaan vanuit het kijken naar de vorm en de verfbehandeling, is bij Kim van Norren de taal een belangrijk vertrekpunt. De teksten die haar raken komen uit poëzie, proza, songteksten en filosofie. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld fragmenten uit gedichten van Ida Gerhard zoals: ‘Zeven maal om de aarde te gaan’ en ‘Kon uit de dood ik die ene doen keren’ uit gedichten.

Deze zomer te zien

De tentoonstellingen Lust for life + More (Oudestraat 133) en Ride The Wave (IJsselkade 33) zijn te zien van 24 juni tot en met 25 september 2022.

Fotobijschrift: Schilderij van Eli Content