De veertien grootmeesters van de Tata Steel Masters zijn klaar voor het Tata Steel Chess Tournament 2021, dat zaterdag 16 januari van start gaat in Wijk aan Zee. Zowel de deelnemers als schaakliefhebbers van over de hele wereld kijken uit naar het toptoernooi waarbij de spelers na heel veel online partijen snelschaak eindelijk weer achter het bord plaatsnemen voor klassiek schaak.

De 83e editie van het ‘Wimbledon van het schaken’ wordt gehouden in een speelzaal die volledig coronaproof is gemaakt. Waar het normaal gesproken een drukte van jewelste is met honderden amateurschakers en bezoekers, zijn nu alleen de topschakers en de organisatie van het toernooi aanwezig. De spelers en leden van de organisatie worden tijdens het toernooi vier keer getest op corona, er zijn speciale looproutes gemaakt en de schakers worden strikt gescheiden van andere aanwezigen. Er is ook een aparte ingang voor de grootmeesters. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 wordt gehouden in De Moriaan in Wijk aan Zee en duurt tot en met 31 januari.

Droomdebuut voor Duitse schaker

De 22-jarige Alexander Donchenko maakt een droomdebuut in de Tata Steel Masters. De talentvolle Duitse schaker (71e op de wereldranglijst) zat nietsvermoedend thuis toen hij donderdagochtend ineens een telefoontje kreeg van Jeroen van den Berg. De toernooidirecteur had net gehoord dat Dubov vanwege een coronageval in zijn naaste omgeving had afgezegd en was naarstig op zoek naar een goede vervanger. Donchenko was compleet verrast, zei direct ja en werd (na een coronatest) een halve dag later door een auto met chauffeur vanuit Nederland opgehaald om hem naar Wijk aan Zee te rijden. Onlangs wist de jonge Duitster in Polen nog een klassiek toernooi te winnen met een score van acht uit negen.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Het begon ooit als personeelstoernooi van het staalbedrijf en is uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie.

De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Daarnaast verbindt de schaaksport mensen van over de hele wereld, wat nu meer dan ooit belangrijk is. Via #ChessConnects organiseert Tata Steel samen met haar partners verschillende projecten om mensen rondom de schaaksport met elkaar in contact te brengen, met een speciale focus op het verbinden van jongeren. Het laatste nieuws en informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.