Zaterdag 23 januari start de expositie ‘Vrijheid van nu’ bij Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting. In 2020 stond ‘75 jaar vrijheid’ centraal. 75 jaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding hiervan was er in april 2020 een expositie gepland ‘Vrijheid van nu’ die helaas toen niet door kon gaan in verband met de pandemie. Met nog steeds het uitgangspunt ‘Vrijheid van nu.’ volgt er nu een herkansing.

In deze expositie stellen vier jonge kunstenaars de belangrijke vraag: wat betekent de vrijheid van nu? Er zijn schilderijen die een persoonlijk familieverhaal over gevluchte ouders vertellen. Een fotoserie over Belfast laat zien hoe jongeren opgroeien in een stad met een oorlogsverleden. Textiele werken zorgen voor een confrontatie met geweld in media, taal en entertainment. Een video en kleisculpturen tonen hoe moderne technologieën ons een alternatieve vrijheid bieden.

Deelnemende kunstenaars:

Elma Cavčić (1995) maakt kleurrijke schilderijen waarmee ze kritisch naar de 21ste eeuw kijkt. In haar schilderwerk hanteert ze een beeldtaal die zowel abstracte als figuratieve elementen bevat.

Maria Klaassen-Andrianova (1990) toont in haar sculpturen van 3D-geprinte klei de impact van hedendaagse technologieën op ons dagelijks leven. En in een video herinnert een avatar, een digitaal karakter, ons aan onze menselijkheid en onze vrijheid als mens.

Het textielwerk van Larissa Schepers (1995) bestaat uit tekstbanners gemaakt van kraaltjes. De teksten zijn een vertaling van de woorden die haar kleine broertje gebruikt bij het neerschieten van anderen in de virtuele wereld van games.

Lynn Schüller (1993) laat in haar fotografie stadsbeelden en portretten van jongeren in West-Belfast zien. Hoe zij opgroeien met de gevolgen van The Troubles. De 29 jaar durende burgeroorlog tussen de katholieke en protestantse gemeenschappen.

De expositie ‘Vrijheid van Nu’  is te bekijken via  www.galeriepouloeuff.nl. Vanaf 24 januari is er ook een speciaal vanwege corona gemaakte openingsfilm waarin de kunstenaars je rondleiden langs hun werk te zien.  In verband met de lockdown is het helaas nu niet mogelijk om de kunstenaars in de galerie te ontmoeten. Wanneer de galerie na de lockdown weer opengaat, dan is het mogelijk om met de kunstenaars een afspraak te maken in de galerie.

Periode en openingstijden

De expositie is in principe “live” te zien van 23 januari tot en met 28 maart 2021, helaas – vanwege de huidige lockdown – voorlopig alleen vanaf de stoep, door onze ramen. Zodra de winkels weer gewoon open mogen is Galerie Pouloeuff ook weer binnen te bezoeken. Galerie Pouloeuff is een broedplaats voor jong talent en is gelieerd aan de Keep an Eye Foundation.