Van over de hele wereld komen er op zaterdag 27 mei artiesten om muziek te maken. Stichting Hilversum One organiseert dan voor de derde keer ‘Arikadag’ in de Oude Haven. Er wordt, gedanst, gedronken, gefeest en gepraat.  ‘Het wordt groter dan ooit!’, zegt oprichtster van de stichting Sly Ndlovu.

Het Afrikadag festival is een cultureel evenement waar diverse Afrikaanse culturen door middel van live muziek, dans, djembe workshops, kunst, kinderactiviteiten en Afrikaans eten aan Hilversum worden getoond. Vorig jaar was werd het festival voor de tweede keer in Hilversum georganiseerd en was de opkomst ver boven verwachting. Oprichtster Sly Ndlovu rekende op ongeveer drieduizend mensen, en uiteindelijk kwamen er vijfduizend. Dit jaar verwacht de stichting nog meer mensen dan dat. ‘Wij denken en hopen dat het festival elk jaar groeit. Dit jaar verwachten we het dubbele aantal mensen ten opzichte van vorig jaar’, vertelt Sly.

Muziek uit heel Afrika

Voor het eerst komen er artiesten speciaal voor dit evenement vanuit andere landen naar Hilversum toe om op te treden. ‘We hebben dit jaar muziek uit heel Afrika. Er komt bijvoorbeeld iemand uit Soedan, uit Congo en er treedt een Marokkaans orkest op’, vertelt Sly.  Ook de 23-jarige Godfrey komt helemaal vanuit Zimbabwe naar Nederland gevlogen om samen met andere muzikanten op te treden tijdens Afrikadag. ‘Ik heb nog nooit in Europa opgetreden’, zo vertelt hij. Godfrey maakt Afrikaanse jazzmuziek.

Muzikant uit Zimbabwe

Een van de doelen van de stichting is om jonge muzikanten uit andere landen een podium te geven en samen muziek te laten maken tijdens Afrikadag. ‘Ik kwam de muziek van Godfrey tegen op het internet en wist gelijk dat ik hem graag live zou willen horen op Afrikadag. Ik dacht gelijk: ‘wauw, dit is echt goede muziek van goede kwaliteit’, aldus de oprichtster van Hilversum One.

De hele beleving wordt een primeur voor Godfrey, want hij is nog nooit in Nederland – laat staan in Hilversum – geweest. Een week voor het festival vliegt de muzikant naar Nederland om samen met de bandleden die in Nederland wonen hun stuk voor te bereiden. Verschillende muziekstijlen zullen worden samengevoegd en zullen zorgen voor een spektakel op het podium.

‘Mensen moeten zichzelf kunnen zijn’

‘Ik hoop dat iedereen die komt zich welkom voelt en een hele leuke tijd heeft. Iedereen heeft een moeilijke periode achter de rug dus ik hoop dat mensen zich vrij voelen om naar buiten te komen en mensen moeten zichzelf kunnen zijn’, zegt Sly slaande op de moeilijke coronaperiode. De stichting is ook al druk aan het nadenken over de toekomstplannen voor het festival. Sly hoopt dat Afrikadag een meerdaags festival wordt op locatie die zich daar voor leent.

Godfrey kijkt ernaar uit om naar Hilversum te komen. ‘Ik heb altijd al met internationale artiesten samen willen werken. Ik heb heel veel zin om samen muziek te maken. Muziek draait voor mij om mensen bij elkaar brengen’, aldus de artiest uit Zimbabwe.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: Organisatie