Meer dan ooit staan de kunstenaars, want ja dat zijn ze, te popelen om bezoekers te ontvangen in de theaterzalen in Utrecht. Dan denkt u nu meteen: Hoera! Mogen we weer?”’ Ja! SPRING Performing Arts Festival gaat dit jaar namelijk door als testevenement. Dat betekent: Van tevoren een afspraak maken bij een van de teststraten die daar speciaal voor zijn ingericht (dit is gratis), accepteren dat er een wattenstokje in je neus wordt geduwd, en vervolgens de negatieve testuitslag geprint of in de CoronaCheckApp samen met je identiteitsbewijs meenemen naar het festival.

Nee is ja!

Voor corona zei ik echt wel eens nee tegen bepaalde theateroptredens, concerten en terrasbezoekjes. Als mijn vriendinnen mij belden om op een terras te gaan zitten, en ik lag nét iets te lekker op de bank, dan sloeg ik gerust een keertje over. Nu de terrassen net weer twee weken open zijn, laat ik, en met mij half Nederland, geen kans onbenut. Men zit gerust in de regen, met gevoelstemperatuur -10, te lunchen op het terras. Waarom? Omdat het eindelijk weer kan!

Hetzelfde geldt voor shoppen, sporten, uitgaan, én naar het theater gaan. Waar ik voorheen misschien niet weken van tevoren al aan het genieten was van de voorpret, kan ik nu niet wachten om weer in een theaterstoel te zitten. de dringende mensen in de rij, de bar waar je voor een colaatje de hoofdprijs betaalt, net niks kunnen zien omdat de langste man van de wereld precies op de stoel voor jou zit en de Karins die op een of andere manier denken dat hun constante commentaar nodig is. Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is.

Kunst die niet wil pleasen, maar die durft

En waar kan je nou beter je theaterdebuut na de coronatijd maken dan bij SPRING? Een internationaal podiumkunstfestival met indrukwekkende optredens, choreografieën en uitvoeringen. In zijn totaliteit een pleidooi voor kunst die eigentijdse vormen zoekt om eigentijdse vragen te stellen, voor kunst die niet wil pleasen maar die durft, die rauw en prachtig is, rijk en confronterend, kunst die niet per se dienstbaar is, maar een vraag aan de samenleving.

Samen met hun partnerlocaties in Utrecht (Stadsschouwburg, Theater Kikker, de LiK, Fotodok, Locomotiefstraat en Het Huis Utrecht) wordt er gezorgd voor een vernieuwend en divers programma. Je koopt per voorstelling een kaartje. Het is dus helemaal vrij aan welke en hoeveel voorstellingen je jezelf wil overgeven. SPRING beschouwt publiek zoals de oude Grieken en Romeinen dit deden, als ‘res publica’, publieke thema’s. De programma’s vormen een pleidooi voor kunst die zich bezighoudt met de wereld, die haar noodzaak ontleent aan het kiezen van een standpunt, het experiment niet schuwt en op zoek gaat naar nieuwe vormen om een adequate reactie te geven op nieuwe problemen.

SPRING speelt zich in verschillende theaterzalen af in Utrecht van 20 t/m 29 mei

Tickets zijn te koop op: https://springutrecht.nl.

Tekst: Nikola van Krieken

Afbeelding: SPRING