Jong of oud, lang of kort haar, man of vrouw – en alles daartussenin -, het maakt niet uit! Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in kunst, kan 18 en 19 september tussen 11:00 en 17:30 uur de KunstRonde bezoeken, van Maarssen in Utrecht t/m Kortenhoef in Noord-Holland.

Tijdens de KunstRonde, die wordt georganiseerd door de vereniging KunstRonde Vecht & Plassen, kan men een route afleggen langs ateliers en galeries, waar werken te zien zijn van verschillende kunstenaars. Dit jaar doen er 24 kunstenaars en galeries die mee aan de Ronde. De route is makkelijk te vinden in het prachtige boekje van de KunstRonde of via de overzichtelijke plattegrond op hun website, waar de dorpen en de kunstenaars met hun locatie te vinden zijn.

Het kunstaanbod in idyllische dorpjes

Als kunstenaar kan je alleen meedoen aan de Kunstronde, als je lid bent van de KunstRonde vereniging. Keramist Simon Hof is een van de kunstenaars. Hij zit ook in het bestuur. Elk lid van de KunstRonde verdient zijn/haar brood met het maken van kunst: schilders, beeldhouwers, glasblazers, keramisten, enzovoorts. De voorwaarde waaraan een kunstenaar moet voldoen om lid te kunnen worden van de vereniging, is dat je woon -of werkachtig bent in de gemeentes Wijdemeren of Stichtse Vecht en dat je kunst een ballotage ondergaat.

De route langs de ateliers en galerie, is een stukje kleiner dan de gemeentes. ‘Anders is het voor bezoekers niet te doen om bij meerderen kunstenaars langs te gaan’, legt Simon Hof uit. ‘Het is onze wens dat bezoekers langs minimaal 4 of 5 kunstenaars op één dag kunnen gaan. Als het gebied te groot is, wordt dit onmogelijk, en dat is zonde’, aldus Simon. Deze route leent zich bij uitstek voor een tour per fiets, auto of boot. De Ronde biedt een veelzijdig kunstaanbod in idyllische dorpjes, aan landelijke slingerweggetjes, in oude polders en langs het water.

Niet alle leden van de KunstRonde vereniging hebben hun atelier in het routegebied. Maar hier hebben de kunstenaars een creatieve oplossing voor gevonden. Kunstenaars die niet in het gebied wonen, zoeken een bijzondere ruimte om in te exposeren, zoals de kerk in Breukelen. Er zijn dit jaar twee overzichtsposities: één in fort Nieuwersluis en één in Jachthaven Ottenhome. In deze exposities hangt van elke deelnemende kunstenaar één werk. Hier kan je oriënteren welke artiest je nader wilt bezoeken.

Drang om gezien te worden

Elk lid van de vereniging heeft een actieve rol. De vereniging moet namelijk alles zelf doen; van de site beheren en de route van de KunstRonde mogelijk maken, tot het maken van de posters en flyers. De KunstRonde heeft op dit moment 26 leden, het getal veranderd ieder jaar een beetje.

‘Het doel van de KunstRonde is om mensen in aanraking te laten komen met kunst en de kunstenaars. Elke kunstenaar heeft een enorme drang om zijn kunst te laten zien aan publiek. De grootste wens van elke kunstenaar is om gezien en herkend te worden. Daar zorgt de KunstRonde voor. Alle bezoekers zijn welkom bij de KunstRonde. We proberen ook de jeugd te inspireren, door verschillende programma’s op scholen te organiseren. Tot nu toe merken we dat de meeste mensen die de KunstRonde bezoeken boven de 40 jaar oud zijn. Maar we hopen dat er meer jongere mensen nieuwsgierig worden naar ons’, aldus de kunstenaar.

Ik wil zien hoe rommelig het is’

Tijdens de Kunst route bezoek je verschillende ateliers van de betreffende kunstenaars. ‘Je merkt dat mensen niet alleen geïnteresseerd zijn in de kunstwerken, maar juist nieuwsgierig zijn naar het atelier’, vertelt Simon. Men vindt het ontzettend leuk om een kijkje achter de schermen te nemen, en de opslagplaats en niet afgemaakte werken te bekijken. ‘Ik had bijvoorbeeld een keer witte doeken over mijn rommelige opslag heen gelegd zodat de focus naar mijn kunst ging, toen zei iemand: ‘Wat heb je nou gedaan? Ik wil toch juist zien hoe rommelig het hier is! ’Toen dacht ik: Het gaat toch om mijn kunst, niet om mijn rommelige opslag. Maar mensen willen juist zien hoe een kunstenaar te werk gaat’, aldus de keramist.

KunstRonde Vecht en Plassen 25 jaar!

Dit jaar vind de KunstRonde voor de 25ste keer plaats, en de vereniging heeft enorm uitgepakt om het jubileum te vieren: ‘We zijn in mei begonnen met een expositie van fotopanelen. Die hebben we op palen in de natuur van drie forten neergezet. Terwijl je door de natuur wandelt, kan je deze reusachtige kunst bekijken. Het is een cadeautje van ons, aan onze bezoekers, een reizende expositie, die inmiddels bij fort Nieuwersluis staat.’ Het vernieuwende aspect, is ook gelijk een van de elementen die de KunstRonde zo bijzonder maken. De vereniging wil het liefst elk jaar nieuwe dingen proberen. Projecten met jeugd, de grote foto expositie om het jubileum te vieren, en elk jaar een ietsje andere Kunstroute.

Wat de KunstRonde nog meer bijzonder maakt is het grote gebied waar mensen steeds nieuwe plekken leren kennen. Men komt op plaatsen waar men nog nooit eerder (binnen) is geweest. Inmiddels leert de ervaring dat de KunstRonde door kunstkenners en -liefhebbers vanuit heel Nederland wordt bezocht. De rondreizende expositie is ideaal om een voorproefje te krijgen van het werk van de kunstenaars die je 18 en 19 september kan bezoeken in hun atelier of galerie.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: KunstRonde vereniging.