Dinsdag 15 december heeft de minister-president een grondig besluit moeten nemen vanwege de beroerde coronacijfers waarbij Nederland in een totale lockdown terecht is gekomen. Dit heeft voor veel sectoren in de samenleving enorme gevolgen. Voor de sport betekent dit dat in een binnenruimte helemaal niet is toegestaan en buiten mag iedereen vanaf achttien jaar alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen.

‘Voor de topsport en de jeugd tot achttien jaar gelden uitzonderingen. De jeugd tot achttien jaar mag buiten blijven sporten in teamverband zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen, de competitie ligt wel stil’, meldt het NOC/NSF (Nederlands Olympisch Comité/ Nederlandse Sport Federatie).  Hoe gaat handbalclub Houten hiermee om?

Topsport Handbal Houten

Voor de sportclubs in Nederland is het een erg moeilijke tijd. De situatie is een noodzakelijk kwaad, vindt Gert-Jan Teeuwissen (Bestuurslid Stichting Topsport Handbal Houten). ‘Het is slecht voor de topsport i.v.m. het wegvloeien van de sponsorgelden en de motivatie bij de spelers. Maar vooral door goodwill van de meeste spelers en blijvende sponsoren houden wij ons staande.’

Handbal Houten is een vereniging die ruim 200 leden heeft waarvan het grootste gedeelte in de breedtesport actief is. De club heeft een zeer grote groep jeugdige spelers. Daarnaast heeft de club 3 heren- en 3 damesteams. Naast de breedtesport, wat de basis is voor de topsport, wil de club in de top van NL meedraaien, zowel bij de heren als bij de dames.

Mogelijkheden tijdens corona

Door zoveel mogelijk de jeugd de kans te geven om te blijven sporten (zowel buiten als binnen) lukt het aardig om sport te combineren met de huidige coronamaatregelen. De jeugd heeft lange tijd gewoon door mogen sporten en binnen de vereniging zijn er veel toernooitjes georganiseerd.

‘Voor de topsport was het verhaal geheel anders’, vertelt Gert-Jan. ‘Zowel het eerste team van de heren als de dames moest zich erg beperken in hun trainingsmogelijkheden. Wedstrijden spelen was helemaal geen optie meer. Binnen alle mogelijke marges hebben wij kunnen trainen. Ook omdat de zaal alleen voor handbal gebruikt werd en onze zaal door grote schermen in drieën gedeeld kon worden. Ook hebben we de spelers steeds bij verdenking laten testen op corona. Bij een positieve uitslag hebben wij hen direct in quarantaine laten gaan en de training stopgezet voor 10 dagen.’

Vanaf 17 december mogen topsporters die actief zijn in topsportcompetities weer (onder voorwaarden) in grote groepen trainen en wedstrijden spelen. Wat dat betekent voor het opstarten van de  eredivisie in het handbal, waarin de heren actief zijn, moet binnenkort duidelijk worden. De rest van de sporters zal sowieso nog even moeten wachten op betere tijden.

Tekst: Nikola van Krieken