Bij Music Around the Fireplace wordt er elke maand nog écht geluisterd naar artiesten. Elke maand treden er drie talentvolle singer-songwriters akoestisch en niet versterkt op. Je luistert naar de meest veelbelovende artiesten van dit moment, gewoon op je eigen bank. Met normaal gesproken een opkomst van gemiddeld 140 muziekliefhebbers per editie is de organisatie het afgelopen jaar druk bezig geweest met nieuwe manieren vinden om de maandelijks akoestische optredens toch door te laten gaan en met resultaat. De optredens zijn nu online te zien middels videoparty’s en livestreams.

Van 10 naar 140

Music Around the Fireplace bestaat inmiddels zes jaar. Het is allemaal begonnen in De Smederij in Hilversum met zo’n 10 man publiek. Inmiddels is het aantal bezoekers meer dan vertienvoudigt. De organisatie van het evenement bestaat uit vijftien vrijwilligers. ‘Het is zo leuk om te merken dat meer en meer mensen weten van Music Around the Fireplace. Ook onder muzikanten zijn we inmiddels een bekende naam’, vertelt Marjolein de Swart. Wat haar functie is? ‘Ik ben mede-initiatiefnemer van Music Around the Fireplace. Op het moment overzie en bewaak ik het concept en marketinggedeelte, maak ik bij elke livestream het regieplan, beheer ik de socials en regel ik van alles en nog wat. Begin van dit jaar hebben we een nieuwe locatie gevonden, @ All Art in Hilversum, ook daar valt nog genoeg voor te regelen. Is daar een functie-naam voor? Dan hoor ik het graag, want ik heb eigenlijk geen idee… Ik doe wat ik leuk vind!’

Elke laatste donderdag van de maand zijn er singer-songwriters te horen. Het zijn veelal artiesten die al een EP of album uit hebben en worden opgepikt op de radio. De organisatie krijgt veel aanmeldingen, maar benadert ook zelf muzikanten. Er is maar beperkt plek, dus de organisatie is zeer selectief in de keuze voor de artiesten die een kans krijgen om op te treden. ‘We laten geen enkele laatste donderdag van de maand oningevuld, muziek is belangrijk en in deze tijd zelfs meer dan ooit. We vinden het een mooie uitdaging om telkens weer te kijken wat er binnen de maatregelen op een veilige manier mogelijk is’, aldus Marjolein.

Knus en intiem

Zoals eerdergenoemd is er normaliter sprake van een liveconcert met een knusse huiskamersfeer, waarbij het publiek muisstil is tijdens de bijzondere en gevoelige optredens. Helaas laat corona dit nu niet toe en kunnen mensen thuis kijken naar de livestream. Ondanks dat het publiek niet fysiek aanwezig kan zijn, krijg je als kijker nog steeds het gevoel dat je erbij bent. Het huiselijke decor met bruintinten, de manier van presenteren en natuurlijk de artiesten zorgen voor een intieme huiskamersfeer. Je wordt tijdens het luisteren bijna in je beeldscherm gezogen.

De livestream is voorlopig de beste oplossing, maar ooit is het doel dat we weer live bij de concerten van Music Around the Fireplace kunnen zijn. Een uitbreiding in meerdere steden en een festival staan op de planning. Je vindt Music Around the Fireplace elke laatste donderdag van de maand vanaf 20.30 uur via de website: https://www.musicaroundthefireplace.nl

Tekst: Nikola van Krieken