IFIKZ is sinds 2015 hét festival rond industriecultuur in de Zaanstreek en dient als inspiratiebron voor Zaanstad. Overtuigd van de kracht van de Zaanstreek heeft IFIKZ de opdracht de verbinding tussen de industriecultuur en het leven van haar inwoners te activeren. Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 oktober is het weer zover.

Tijdens deze zesde editie van IFIKZ is er een theatervoorstelling over Don Quichot aan de Zaan en het filmfestival ‘Zaanse industrie toen en nu.’ Daarnaast is een er een grote buitenexpo met prachtige fotografie over de iconen van de Zaanse industrie. En alles uiteraard volgens de laatste coronaspelregels

Op vrijdag 9 oktober en zaterdag 10 oktober draait in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam de theatervoorstelling Don Quichot aan de Zaan. Het verhaal gaat over het gevecht van een Zaanse molenaar tegen de industrialisatie. Een vertelling over vernieuwing en vooruitgang in de stijl van Shakespeare op een Shakespeareaanse locatie. Deze productie wordt uitgevoerd door Theatermijn.

De hele maand oktober is tevens op diverse plekken in de Zaanstreek de buitenexpositie: ‘Iconen van de Zaanse Industrie’ te bewonderen. Van het Hembrugterrein tot aan Wormerveer kom je de prachtige beelden (2×2 meter!) van de Zaanse fotograaf Peter Marcuse tegen. De expositie laat het menselijk gezicht van de industrie zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die in de jaren‘50 werkten aan de wederopbouw van een heel bijzonder stukje Nederland.  Deze verhalen zijn allemaal via een interessante fietstocht te ontdekken.

Zondag 11 oktober sluit IFIKZ af met het filmfestival ‘Zaanse industrie toen en nu’ in De Stoomhal te Wormer. IFIKZ organiseert het filmfestival in samenwerking met Videoclub Zaanstreek- Noord. Zij beschikken over een aantal unieke historische films waarin verschillende vormen van Zaanse industrie worden getoond. Denk daarbij aan films over molens zoals: de Schoolmeester en de houtzaagmolens, Papierfabriek van Gelder, de productie van rijdende winkelwagens te Krommenie uit 1950 etc. De bezoeker krijgt vanuit verschillende lokale perspectieven (filmmakers en fotografen) een gevarieerd inkijkje in wat het betekende, en nog steeds betekent, om te leven en te werken in de Zaanstreek.

Foto: IFKZ