Van 11 november t/m 3 december toert het Nederlands Kamerkoor door het land met Van Gogh in Me, een audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Van Gogh en Klimt tot leven komen op muziek van onder anderen Debussy, Mahler en Schönberg. De première is zondag 13 november in Koninklijk Theater Carré.

Wat doet Van Gogh met jou? Het Nederlands Kamerkoor presenteert een vernieuwend audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op muziek van Saint- Saëns, Debussy, Satie, Alma en Gustav Mahler, Richard Strauss en Schönberg. Speciaal ontwikkelde algoritmes leerden van de schildersmethodiek van Van Gogh en Klimt en latende kunstwerken live reageren op de klanken van het Nederlands Kamerkoor en op de emotionele beleving van zangers en publiek. Het resultaat is een voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest en publiek vervagen. Het idee voor deze voorstelling ontstond mede naar aanleiding van de aankomende tentoonstelling in het Van Gogh Museum en Belvedere Wenen over de inspiratiebronnen van Gustav Klimt. Om muziek en beeld met elkaar te verbinden werkte het Nederlands Kamerkoor de afgelopen drie jaar samen met Fuse.

Penseelstreken

De Italiaanse studio analyseerde de schildersmethodiek en het kleurgebruik van Van Gogh en Klimt en ontwikkelde algoritmes die de penseelstreken tot leven laten komen. De koormuziek en de emoties van publiek en zangers worden tijdens de voorstelling opgehaald uit biometrische data en direct omgezet in beeld door vier miljoen virtuele penseelstreken. Zo wordt beeld hoorbaar en muziek zichtbaar. In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor het publiek mee naar het Europa van het 19de-eeuwse fin de siècle. De tijd van Satie, Debussy en Mahler én die van Van Gogh en Klimt: een roerige tijd van nieuwe ontdekkingen, globale onrust en razendsnelle veranderingen. Het publiek krijgt niet alleen een indruk van de tijdsgeest van het Europa van toen maar voelt ook de sterke overeenkomsten met het Europa van nu. Van Gogh in Me is een stap in het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst.

Foto Fuse/Nederlands Kamerkoor