Diamantslijper, pianomaker of behangdrukken; het zijn alle drie beroepen die je in het dagelijks leven niet vaak voorbij ziet komen. Op het tweedaagse Ambacht in Beeld Festival worden er de hele dag door workshops en masterclasses gegeven waarbij dit soort bijzondere ambachten centraal staan.

Op weg naar de NDSM-loods in Amsterdam Noord staan overal op straat mensen met graffiti spuitbussen. Muren van gebouwen, en grote stenen blokken worden hiermee beklad. Later blijkt dat dit hoort bij het STRAAT Museum naast de loods, maar het had net zo goed wél bij het festival kunnen horen. Tijdens het Ambacht in Beeld Festival wordt namelijk aandacht besteed aan elk mogelijk ambacht die je maar kunt bedenken. Het festival wordt dit jaar voor het eerst gehouden in de NDSM-loods. De vorige editie vond plaats in De Hallen in Amsterdam, en het heeft zelfs twee keer in New York plaatsgevonden.

Grote openbare werkplaats

Voor de loods staat de kassa waar iedereen een kaartje kan kopen en vervolgens hun festivalbandje toegeëigend krijgt. Dit jaar is er een extra groot editie van het festival in de loods die een oppervlakte van ongeveer 20.000 m2 heeft. Publiciteitsmanager Nik Berkouwer geeft een rondleiding langs alle 93 ambachten die worden uitgevoerd tijdens het festival. ‘We toveren de loods om in een grote openbare werkplaats, waar 93 deelnemende ambachtslieden de hele dag door workshops en masterclasses geven. Daarnaast zijn er demonstraties, exposities, proeverijen en food workshops. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich hier. Er is een bioscoop met een doorlopend documentair programma en een materialenbeurs, en als laatste is er een speciale horecagelegenheid waar men rustig kan zitten onder het genot van een vegan hapje of drankje’, aldus Berkouwer.

Diversiteit en duurzaamheid

Het festival richt zich expliciet op ambachtelijk meesterschap, met ambachtslieden uit binnen- en buitenland die hun kennis delen met het publiek van alle leeftijden. Tijdens deze achtste editie van het festival is er specifiek aandacht voor diversiteit en duurzaamheid. Het thema diversiteit wordt benadrukt door ambachten uit verschillende culturen zoals Arabische kalligrafie, Mexicaans weven en het maken van traditionele Oekraïense poppetjes. Ook bekende graffiti spuiter KEO is uit New York overgevlogen. Hij geeft speciaal voor kinderen graffiti-workshops. Ook is er een vrouw uit Mali die een workshop in sierraden maken geeft.  Het festival vraagt tevens aandacht voor duurzaamheid. Ambachtslieden zijn spaarzaam met materialen, ambachtelijk gemaakte objecten zijn kwalitatief hoogstaand en worden liever gerepareerd dan weggegooid.

De loods is verdeeld in verschillende onderdelen. Gelijk na binnenkomst worden alle workshops en masterclasses gegeven. Aan het einde van dit pad zijn een aantal kinderactiviteiten. Er is bijvoorbeeld het hele weekend een kunstenaar die samen met de kinderen die mee willen doen een enorm fantasiedier van papier-maché maakt.

Vakopleidingen

Als je doorloopt, staan er een aantal vakopleidingen die voorlichting geven over de inhoud, en demonstreren wat zij doen. Bijvoorbeeld het Hout- en Meubileringscollege, dat sinds 1929 een zelfstandige mbo-vakschool is. Zij bieden onder andere opleidingen aan voor meubelmaker, interieuradviseur, timmerman en pianotechnicus. Bij hun ‘kraampje’ staat ook een piano waarover ze uitleggen hoe deze in elkaar zit, en hoe zij deze dan maken. Ook de Dutch Shoe Acadamy staat op het festival, dat is een school voor schoentechniek.

Vegan

Aan de andere kant van de loods is een horecagelegenheid gemaakt, waar uitsluitend vegan eten geserveerd wordt. Ook hier zijn verschillende kraampjes waar bezoekers eten kunnen halen. Er is een Aziatisch georiënteerde eetgelegenheid, maar ook iets dat lijkt op een bakker. Ook hier worden op eten gerichte workshops gegeven, zoals het maken van pindakaas en een chocolade proeverij. Daarnaast staat een koffie-kraam. De koffie die ze hier schenken is ‘gezeilde koffie’. Dat houdt in dat de koffiebonen met een zeilboot naar Nederland zijn vervoerd.

Wendy van Wilgenburg, de directrice van het festival wil met het festival het belang van al deze praktische vaardigheden benadrukken: ‘Het Ambacht in Beeld Festival draagt bij aan een nieuwe waardering voor ambachtelijk meesterschap en het delen van vakkennis met een breed publiek. Door het vakmanschap op interactieve en educatieve manier uit te lichten, bouwen we aan het imago en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters. Zo willen we bijdragen aan het borgen van ambachtelijke vakkennis als immaterieel erfgoed, en het belang van het doorgeven van deze vaardigheden benadrukken.’

Tekst en foto: Nikola van Krieken