De Oude Kerk is het oudste gebouw van de stad en een van de nieuwste kunstinstellingen van Amsterdam. Binnen korte tijd heeft de Oude Kerk zich ontwikkeld tot ambitieuze opdrachtgever van vooraanstaande kunstenaars zoals: Tony Oursler, Taturo Atzu, Germaine Kruip, Marinus Boezem, Sarah van Sonsbeeck, Christian Boltanski, Giorgio Andreotta Calò en Janet Cardiff & George Bures Miller.

Buitengewone projecten met een unieke connectie met het cultureleerfgoed van de kerk – van radicale interventie tot respectvol eerbetoon zijn het resultaat. Naast omvangrijke kunstinstallaties programmeert de Oude Kerk sinds dit jaar ook muziek waarbij ruimte en tijd uitgangspunten vormen voor musici als Philip Glass en Nicolás Jaar.

Tot eind april is Poems for Earthlings, een overrompelende installatie van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas (Rosario, 1980) te zien. Door middel van een aantal ingrepen in het kerkinterieur onderzoekt hij de complexe relatie tussen mensen en hun omgeving.

Wat willen we behouden voor toekomstige generaties? Hoe doen we dat? En waarom? Villar Rojas stelt nieuwe vragen over de betekenis van bewaren. Als vertrekpunt refereert hij aan de Tweede- Wereldoorlog, toen erfgoed op monumentale schaal werd beschermd. Poems for Earthlings vormt een aanzet tot discussie over gedeeld erfgoed in het Antropoceen. Waar nog bij komt dat het de ervaring van een bezoek aan de Oude Kerk op een radicale manier verandert. Directeur en curator Jacqueline Grandjean: ‘Adrián Villar Rojas verkent de context van de Oude Kerk door verbanden te leggen tussen de bescherming van erfgoed en het behoud van natuur. Zo creëert hij nieuwe inzichten voor ons, mensen.’