Van 30 november tot en met 4 december staat de 10e editie van het Pianoduo Festival Amsterdam op de kalender. In vijf dagen tijd presenteert de organisatie de (inter)nationale top en jong talent, met klassieke en jazzconcerten, met concerten voor kinderen en de 3e editie van het eigen concours. Het festival wordt groots afgesloten in het Muziekgebouw met onder meer een door Kate Moor geschreven nieuw concert voor twee piano’s en strijkorkest. Ook Bach’s concert voor vier piano’s en strijkorkest, uitgevoerd door het Silver-Garburg Pianoduo, Pianoduo Scholtes & Janssens en het New European Ensemble zijn tijdens dit festival te zien. De kaartverkoop is gestart!

Decennium

Het grootste Pianoduo festival van Europa viert haar 10-jarige bestaan. Het Pianoduo Festival Amsterdam heeft een uniek festival waarbij pianoduo’s al 10 jaar lang een podium krijgen om zich te presenteren. Artistiek leiders Lestari Scholtes en Gwylim Janssens hadden bij de start niet durven dromen van deze mijlpaal: ‘Van zelf kaartjes knippen, koffie zetten, artiesten halen en brengen, en natuurlijk veel optreden op het festival met ons eigen Pianoduo Scholtes & Janssens hebben we het PFA zien uitgroeien tot een veelzijdig festival met internationale topduo’s, jong talent, klassiek, jazz en een feestelijk en groots slot in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Wat zijn we dankbaar en trots!’ – Gwylim Janssens en Lestari Scholtes – Artistiek leiders Pianoduo Festival Amsterdam

Vleugels uitslaan

De tiende editie van het PFA wordt een extra feestelijke editie en kent als thema ‘het PFA slaat zijn vleugels uit, een verwijzing naar de verdere spreiding door de stad, de samenwerking met artiesten verspreid over de hele wereld, en de programmering van uniek werk voor maar liefst vier vleugels. Bijzonder aan deze editie is het nieuwe pianoconcert voor twee piano’s en strijkorkest van Kate Moore, winnaar van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022.

Concours

Op zaterdag 3 december staat het 3e Pianoduo Festival Concours voor amateur- pianoduo’s op de kalender. Na twee succesvolle edities in 2018 en 2022, waarbij de zussen Charlotte en Josephine de Loë en de broers Christopher en Alexander Hartsink de winnaars waren, kunnen pianoduo’s van alle leeftijden en niveaus zich van hun meest muzikale kant laten zien op het prachtige podium van De Duif aan de Prinsengracht in Amsterdam. Hiermee geeft het PFA uitgegroeid tot het grootste pianoduo festival van Europa.

Slotconcert

De tiende editie van het festival sluit af op zondag 4 december met een groots uitroepteken in het Muziekgebouw. Spectaculair duospel in de wereldpremière van een nieuw concert van Kate Moore en vier piano’s vieren de magie van de toetsen in veelvoud. Pianoduo Scholtes & Janssens en het even briljante Israëlische Garburg Pianoduo bundelen de krachten voor Bachs zelden live gehoorde concert voor vier piano’s en strijkorkest en een uitvoering van Ravels Bolero op vier piano’s.