De maandelijkse livestream van Music around the Fireplace beleeft op donderdag 29 april haar laatste editie. Het singer-songwriter evenement zorgt inmiddels alweer een jaar lang voor digitaal vermaak .Ook offline is dit evenement alweer vijf jaar vaste prik: Elke laatste donderdag van de maand staat in Hilversum Music Around the Fireplace op het programma. Een kleinschalig evenement waar écht geluisterd wordt naar singer-songwriters. Hoe klein en knus ook, trok dit initiatief toch gemiddeld zo’n 130 personen publiek per keer.

Sinds de covid-19 uitbraak is Music around the Fireplace echter alweer een jaar elke maand online verdergegaan. Het publiek kon blijven genieten van een akoestisch concert van getalenteerde singer-songwriters, maar dan vanuit de veiligheid van de eigen woonkamer.

Livestream Special

‘Respect voor de muzikant, écht luisteren naar de muziek, volledig akoestisch, dat zijn onze pijlers. Ook in deze digitale vorm hebben we daaraan vastgehouden.’,  zegt Marjolein de Swart, initiatiefnemer en één van de organisatoren van het volledig vrijwillige initiatief. De livestreams hebben we sinds de covid-19 uitbraak elke laatste donderdag van de maand georganiseerd als overbrugging – totdat het evenement weer publiek zou kunnen ontvangen. Vooraf hadden we natuurlijk geen idee dat dit een jaar lang zou gaan duren, in plaats van evenement organisatie werd ons team opeens een heel productiehuis.’ Samen met vrijwilligers zet zij de livestreams neer, waaronder videograaf Barry Schmitz en host Timna Rauch.

Het initiatief wordt al die jaren al volledig belangeloos en zonder financiële hulpmiddelen, zonder subsidies georganiseerd. Een concept dat is ontstaan en draaiende wordt houden door de liefde voor muziek. ‘Ook dat past bij het stukje respect voor de muzikant. Zij maken de avond – zij verdienen alle lof. Hoe leerzaam en creatief afgelopen jaar ook was, we merken dat mensen livestream moe worden. Heel begrijpelijk, wij zijn al die beeldschermen inmiddels ook wel een beetje zat. We zijn weer toe aan een nieuwe stap’, geeft programmeur Michiel Verweij aan. De organisatie heeft daarom besloten dat komende livestream toch echt de laatste zal zijn. ‘Maar, er zal elke laatste donderdag van de maand sowieso een Music around the Fireplace zijn, in welke vorm dan ook’, voegt medeorganisator Sabine Boere toe. ‘Eerst gaan we nog even genieten van deze laatste livestream. In die zin ook wel weer het einde van een tijdperk. En dan hopelijk in mei met beperkt publiek, of een radio-uitzending. De ideeënbus verklaren we hierbij voor geopend!’ Op de website en social kanalen zal de organisatie het meest recente nieuws delen.

De Nederlandstalige rapper-songwriter Ben Forte komt onder meer aan bod tijdens de Livestream Special van 29 april. Hij is winnaar van de Amsterdamse Popprijs en finalist van De Grote Prijs. Via de beeldbelsessies maken ook Will Orchard uit New York, de Hilversumse Hillsome South en Christian Kuitert donderdag hun digitale opwachting.

De Livestream Special is donderdag vanaf 20.30 uur te checken. Het muzikale programma duurt tot ongeveer 22.00 uur. Het publiek kan mee genieten via www.musicaroundthefireplace.nl. De entree is gratis, kijkers kunnen zelf bepalen welk bedrag zij willen overmaken.

Fotobijschrift: Ben Forte tijdens de opname van de Music Around The Fireplace Livestream Special in @AllArt in Hilversum.

Fotograaf: Michiel Verweij