Op zondag 18 september 2022 wordt de derde editie van Swim to Fight Cancer Haarlem gehouden en springen er weer honderden deelnemers jong en oud het Spaarne in om te zwemmen voor meer en beter onderzoek naar kanker. Donderdag 31 maart wordt het zwemparcours op het Spaarne onder leiding van clean-up organisatie Stichting De Pinguïn en SUPmission alvast symbolisch schoongemaakt door de vrijwilligersorganisatie van Swim to Fight Cancer Haarlem. Deelnemers, organisatie, onderzoekers en Stichting Fight cancer zijn op die dag aanwezig om te vertellen waarom het zwemmen voor meer onderzoek naar kanker zo belangrijk is.

Inschrijving open

Op 31 maart a.s. gaat de inschrijving via www.fightcancer.nl. open voor Swim to Fight Cancer Haarlem open. Er kunnen circa duizend zwemmers meedoen: jong, oud, sportief en minder sportief. Er kunnen meerdere afstanden gezwommen worden. Uiteindelijk is het doel om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar kanker.

Onderzoek

Dit jaar steunt Swim to Fight Cancer Haarlem twee onderzoeken van Fight cancer:

1.  Hartwig Medical Foundation, Radboud UMC, Antoni van Leeuwenhoek.

Elk jaar krijgen 3.800 jongvolwassenen (18-39 jarigen) de diagnose kanker. Qua behandeling vallen ze nu tussen wal en schip: vaak krijgen ze dezelfde behandeling als oudere patiënten. Terwijl onderzoek laat zien dat hun tumoren biologisch niet per se hetzelfde zijn als die van volwassenen. De komende vier jaar brengt Hartwig Medical Foundation voor 1.000 patiënten met de nieuwste technieken het complete DNA van de tumor in beeld. Uitgebreide DNA-testen van een tumor kunnen behandelend artsen extra informatie geven over klinisch relevante eigenschappen van de tumor (biomarkers) die voorspellend kunnen zijn voor een gunstige reactie op een behandeling.

 2. Het ontwikkelen van een vaccin voor kanker o.l.v. Prof. Dr. Arjan W. Griffioen (Amsterdam UMC).

Kosten en donaties

De donaties die door de zwemmers worden opgehaald, gaan naar een aparte rekening en gaan direct naar het kankeronderzoek van Stichting Fight cancer. Het inschrijfgeld bedraagt 75 euro voor de 2 en 4 km, 25 euro voor de family swim en 1000 euro voor bedrijventeams. Het inschrijfgeld is bestemd voor de organisatie van een veilig zwemparcours met hulpdiensten en elke deelnemer ontvangt een badmuts, medaille en badcape. Er is tevens entertainment en horeca langs het zwemparcours.

Doneren of sponsoren

De organisatie roept ook sponsoren en bedrijven op om zich bij de vrijwilligersorganisatie te melden om materialen te leveren, de swim te  sponsoren of met hun bedrijf in een team mee te zwemmen. Er komt hiervoor nog een speciale informatieavond voor sponsoren op 13 april a.s. in de Koepel.

Vrijwilligers

De vrijwilligersorganisatie is een gedreven en ondernemend team met de ambitie om ook dit jaar weer een groot zwemspektakel neer te zetten. In 2018 is er een half miljoen euro aan donaties opgehaald in Haarlem. Dit jaar wil de organisatie het bedrag graag verdubbelen. Het vrijwilligersteam bestaat uit ondernemers, event organisatoren, zwemfanaten en betrokken inwoners van Haarlem. Iedereen zet zich in met een eigen intrinsieke motivatie.

Foto: Swim to Fight Cancer Haarlem