Van 28 maart t/m 3 april staat in Amsterdam, Utrecht én online het Kaboom Animation Festival op het programma. De winnende animaties toeren aansluitend langs een tiental bioscopen door het hele land. In Utrecht opent Kaboom maandag 28 maart met een gratis visueel spektakel van Motomichi Nakamura op het Neude, in Amsterdam is woensdag 30 maart Waar is Anne Frank van Ari Folman de openingsfilm.

Op woensdag 30 maart opent Kaboom in Amsterdam met Waar is Anne Frank. Cinéart brengt de film, mede geproduceerd door Submarine, in april uit in de bioscopen. Regisseur Ari Folman (Waltz with Bashir) is een van de grootste verhalenvertellers van de hedendaagse cinematografie. “Ik ben jaloers op jou en de manier waarop je je emoties kan uiten en kan vluchten van deze plek naar je ingebeelde wereld”, zei de zus van Anne Frank. Omdat Kaboom dit jaar met het thema sprookjes en mythen veel ruimte maakt voor het vertellen van verhalen zijn we trots deze film, die zoveel vertelt over de geschiedenis van Amsterdam en Nederland, te mogen vertonen.

Na de opening gaat Kaboom in Amsterdam van 30 maart t/m 1 april verder in Eye Filmmuseum, met speciale vertoningen in Boom Chicago, Het Ketelhuis, Supernova Cinema en tentoonstellingen op diverse plekken in de stad.

In Utrecht opent het Kaboom Animation Festival in Utrecht op maandag 28 maart met een gratis toegankelijk visueel spektakel op het Neude over de kracht van verhalen. De in New York woonachtige Japanse kunstenaar Motomichi Nakamura brengt ons op een vertederende, confronterende en speelse manier oog in oog met wezens uit de sprookjes en mythen, het thema van Kaboom 2022. Projecties op De Bibliotheek laten ons zien dat animatie krachtig en grensoverschrijdend is, werelden los van het reguliere scherm kan veroveren en een innovatief medium is. In Utrecht is dit, naast de opening, van 28 t/m 30 maart te zien bij filmvertoningen in ’t Hoogt en Pathé Rembrandt en bij de tentoonstelling van animatie VR projecten in De Bibliotheek.

Animatie is een ideaal medium om de geschiedenis in beeld te brengen en vorm te geven aan de toekomst. Met de dubbele opening van Kaboom met een visionair, innovatief kunstwerk in Utrecht en met het fantasierijk opnieuw vertelde verhaal van Anne Frank in Amsterdam, nodigt het festival iedereen uit beide kwaliteiten van animatie te vieren.