Op het wereldkampioenschap olympisch windfoilen van 18 tot en met 22 oktober 2022 verschijnt Kiran Badloe vanwege een blessure niet aan de start. Zijn teamgenoten Luuc van Opzeeland en Huig-Jan Tak behoren tot de favorieten voor het podium op dit WK in Brest, Frankrijk. Van Opzeeland pakte al brons op het WK 2021 en EK 2022. Huig-Jan Tak nam het brons op EK 2020 en zilver op EK 2021 mee naar huis. Lilian de Geus wil bij de vrouwen meedoen tot het einde en mikt op een plaats in de top tien.
Lilian de Geus
Lilian de Geus heeft haar zinnen gezet op een olympische medaille in 2024. De drievoudig wereldkampioen RS:X eindigde als windsurfer op een vijfde plaats in Tokio en als vierde in Rio 2016. Nu gaat ze als windfoiler op het IQ Foil board door naar Parijs. De Geus wordt begeleid door Ivan Pastor, een Spaanse coach in Nederlandse dienst. Voor De Geus is afgelopen jaar pittig geweest. Weinig tijd voor rust na de Olympische Spelen van Tokio, snel verder in een nieuwe klasse, nieuw materiaal, met een nieuwe coach en een ander race-format. Daarnaast moest ze een stuk sterker en zwaarder worden. Kortom, dit jaar kwam er veel De Geus af en dan is ze is ook nog eens verhuisd en woont nu samen in Rotterdam.
De Geus klinkt ontspannen voorafgaand aan het WK: ‘Ik heb afgelopen zomer mijn eerste succesje geboekt op het nieuwe board op het olympische water in Marseille, in een coachrace met 40 deelnemers eindigde ik als derde. Recent hebben we ook meer aandacht besteed aan het slalommen. Echt heel andere racen is dat. Voor dit WK wil ik mijzelf niet te veel druk opleggen. Natuurlijk ga ik alles geven, maar na zo’n jaar ben ik tevreden als ik tot het einde mee kan doen met een top tien resultaat.’
Blessure Badloe
Kiran Badloe keert in 2021 als olympisch kampioen terug uit Tokio. Maar veel tijd om op zijn lauweren te rusten was er niet. Immers liep Badloe al behoorlijk achter op zijn tegenstanders, die niet aan de Olympische Spelen hadden meegedaan en al volop aan het trainen waren op de nieuwe ‘zwevende’ IQ foil board. Badloe heeft afgelopen zomer een inhaalslag gemaakt, maar kan dat op dit WK helaas nog niet laten zien.
‘Ik doe niet mee aan het WK vanwege een blessure. Dit komt op een heel vervelend moment. Dit is balen, zeker gezien de progressie die ik heb gemaakt deze zomer. De blessure zit in mijn elleboog, het beperkt me heel erg in het varen. Ik kan niet voluit gaan en dan heeft een WK geen zin. Vandaar dat we dus de beslissing hebben genomen, samen met Aaron, dat het beter is om te focussen op herstel,’ legt Badloe uit.
Badloe vervolgt: ‘Afgelopen zomer hebben we gemerkt dat ik weer met de jongens mee kan doen. Alles begint steeds meer te kloppen. Ik voel me ook thuis op het board en merk ook dat ik steeds verder naar voren in het veld opschuif en voorin kan meedoen. Dat is een heel mooi gegeven. Maar aan de andere kant is deze blessure wel heel frustrerend. Ik ga mee naar Brest om de rest van team te begeleiden. Ik neem de rol van de derde coach op me en waardoor ik toch een bijdrage kan leveren voor het team op weg naar mooie resultaten. Voor mijzelf betekent het dat ik het hele proces van een piek-evenement ga meemaken en bovendien goed op mijn concurrenten kan letten.’
Gezien het grote aantal inschrijvingen worden de deelnemers opgesplitst in vloten. Na de openingsserie wordt de vloot op sterkte ingedeeld in een gold/silver/bronze fleet in de final series. De beste 10 uit de gold fleet gaan door naar de Medal series op de laatste dag. Dat begint met kwartfinales en dan halve finales gevolgd door ‘winner takes all’ race met de beste drie.
Fotobijschrift: Kiran Badloe (l) in actie tijdens de Trofeo Sofía 2022 (
Foto: Sailing Energy
Recente reacties