Noortje en Bregje de Brouwer verhuisden twee jaar geleden vanuit het Brabantse Goirle naar Hoofddorp om een fulltime trainingsprogramma te volgen. Het legde het nationaal duet synchroonzwemmen geen windeieren. Onder leiding van de Spaanse trainster Esther Jaumà (voorheen bondscoach van Spanje red.) maakte de tweeling (20) een enorme ontwikkeling door. Een achtste plaats op het laatste EK en dit jaar de dertiende plek op het WK in Zuid-Korea zijn hier het sportieve bewijs van. De Olympische Spelen zijn voor 2020 het grote en volgens Noortje en Bregje zeker realistisch doel. Het felbegeerde ticket dient tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT, red.) van 30 april tot en met 3 mei in Tokio binnengehaald te worden en daarvoor wordt niets aan het toeval overgelaten.

Het Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp is de plek waar Noortje en Bregje vele uren in de week doorbrengen. Twee ochtenden in de week volgen ze aan het Johan Cruyff College de studie commerciële economie en op een spaarzame vrije dag gaan ze naar de familie in Brabant. Dat is de overzichtelijke manier hoe het leven van de topsportzussen eruit ziet. En nee, volgens Noortje verveelt dat zeker niet. ‘Ik zou zeker zes keer trainen in plaats van vijf keer als we dan nog beter worden.’ Voor Bregje is dat net zo. Het tekent de enorm drive van de zussen om er samen komende jaren alles uit te halen in de sport. Ze worden daarbij ook bijgestaan door TopsUPport Haarlemmermeer. ‘Via topsportcoördinator Lisanne de Roever zijn we ook in contact gekomen met advocaat Dirk Giltay Veth. Samen met Michael van Praag is kort geleden de stichting ‘Dutch twins to win’ opgericht. De reden dat deze stichting is opgezet, is om onze carrière financieel en praktisch te ondersteunen zodat er een zo ideaal mogelijke voorbereiding gecreëerd kan worden naar onze sportdoelen. Wij zijn erg dankbaar voor de hulp die wij krijgen’, aldus Noortje en Bregje.

Complexe sport

‘Synchroonzwemmen, (ofwel artistiek zwemmen, red.), is een complexe sport. Je hebt kracht, lenigheid en snelheid nodig en zowel korte als lange spieren. Dat maakt de sport moeilijk en uitdagend’, zegt Bregje. De krachtraining volgens ze bij Fysio Cura Plaza dat gelukkig ook in het SKWA gevestigd is. ‘We kunnen sinds onze verhuizing naar Hoofddorp ons volledige programma op dezelfde locatie doen. Erg fijn natuurlijk. Dat was een paar jaar geleden wel anders’, aldus Noortje. Andere sporten hebben ze als kind zeker ook uitgeprobeerd.  Ze bleven echter trouw aan hun eerste liefde waarmee ze via hun oudere zus Maaike in aanraking kwamen. Bregje en Noortje waren toen pas vier jaar oud.  Dat ze al zussen een duet vormen, zien ze allebei als een groot voordeel. Noortje: ‘We weten wat we van elkaar kunnen verwachten en durven alles tegen elkaar te zeggen. Ja, dat is wel fijn.’ ‘Bij iemand die niet je zus is, is dat misschien anders’, vult Bregje aan. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook op het sportieve vlak zijn er weinig verschillen. ‘Bregje is een stuk sterker, dan dat ik ben. Noortje is mentaal wat sterker. Verder zijn we best wel gelijk.’ Vooral in de artistieke uitvoering zien de zussen nog rek om hun puntentotaal verder op te schroeven.

De kans om er daadwerkelijk in Tokio bij te zijn, durven ze niet hardop uit te spreken uit in percentages. Wat ze precies moeten presteren voor een olympisch ticket heeft veel weg van hogere wiskunde. Dat de Olympisch droom heel levendig is, mag wel duidelijk zijn. ‘Als we zo door blijven gaan, moet het ons zeker gaan lukken om ons te kwalificeren’, besluit Noortje.

Noortje en Bregje de Brouwer

Wat is jullie favoriete plek in de MRA?

‘We komen graag om te lunchen bij Frenkie in Hoofddorp.’

Welk persoon zouden jullie graag een keer willen ontmoeten en wat zou je hem/haar willen vragen?

‘Tijdens het wereldkampioenschap hebben we zwemster Femke Heemskerk ontmoet. Zij is echt een inspiratie voor ons. We zouden zeker graag nog een keer veder met haar praten.’

Naar welk evenement in 2020 kijk jullie het meeste uit?

‘Eerst naar het OKT en als we ons plaatsen natuurlijk de Olympische Spelen.’

Wat is jullie grootste uitdaging voor de toekomst?

‘Die ligt vooral op het mentale vlak. Hoe blijven we onszelf bijvoorbeeld verbeteren en hoe gaan we om met tegenslag.’

’ Wat is jullie favoriete quote of jouw lijfspreuk?

‘If your goals don’t scare you, they aren’t big enough’