In de atletiek behoort Britt Roos op de middellange afstanden tot de grootste talenten van Nederland. Vorig jaar pakte ze de nationale titel op de 800 meter in de categorie U20 en op de 1500 meter het zilver. De 19-jarige atlete uit Ruinen verhuisde afgelopen zomer naar Amsterdam en boekt daar onder trainer Nils Pennekamp veel vooruitgang. Een nadere kennismaking aan de hand van een ABC.   

Atletiek Ik ben als jonge pupil begonnen bij HAC’63 in Hoogeveen. Rond mijn twaalfde ben ik me gaan specialiseren in het lopen en sindsdien is de sport eigenlijk steeds professioneler geworden. Ik train nu in Amsterdam en ben sinds 1 april 2022 lid geworden van Phanos.

Britt

Christine Mijn 2e naam. Ik ben vernoemd naar mijn tante (Christine Mos). Zij is een voormalig profwielrenster. Topsport zit bij ons echt in de familie.

Dromen  Mijn allergrootste droom is deelname aan de Olympische Spelen en daar goud halen op de 800- of 1500 meter. Al vanaf dat ik een klein meisje was, is dat al zo.

Enkeltje Portugal  Ter voorbereiding op het buitenseizoen gaan we met een groep een maand naar het Portugese Monte Gordo om daar zonder verdere afleiding onder perfecte omstandigheden te kunnen trainen.. 

Favoriete afstand  Op dit moment is dat de 800 meter. Het is eigenlijk een hele lange sprint, waarbij ook veel tactiek komt kijken. Die combinatie maakt het mooi. Mijn persoonlijke record staat al weer enige tijd op 2.07.77.  Een belangrijk doel voor komende maanden is om deze tijd aan te scherpen.

Geneeskunde  Ik ben dit schooljaar begonnen met deze studie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik vind het erg interessant en het is tot nu toe goed te combineren met de topsport. 

Huisje in Amsterdam  Sinds de zomer van 2021 woon ik op mezelf in Amsterdam. Het is een groot complex waar alleen studerende topsporters wonen met ieder zijn eigen studio. Het is de perfecte woonlocatie want er bevindt zich een gym in het complex en er wordt 4 avonden per week avondeten voor ons gekookt.

Idool  Femke Bol is wel iemand die ik bewonder om de manier hoe zij haar sportieve loopbaan aanpakt. Ze is nu een echte superster, maar ze kan nog steeds prima omgaan met de druk die daarbij komt kijken en blijft presteren. Heel knap.  

Juichen  Op het moment dat ik Nederlands kampioen werd bij de junioren op de 800 meter gingen de armen wel even in de lucht. Daarna was het weer snel focussen op de 1500 meter die dezelfde dag ook nog op het programma stond.  Met ook nog zilver was ik vervolgens wel even super blij en daarna gaat weer vrij snel de knop om naar de volgende wedstrijd.

Krachttraining  Staat 2x in de week op het schema. Ik vind het zeker leuk om te doen en het is met onder meer verschillende circuits, pilates en springoefeningen afwisselender dan je in eerste instantie denkt.

Lifestyle  Topsport is natuurlijk niet allen maar hard trainen. Het mentale aspect is zeker net zo belangrijk. Je moet rekening houden met onder meer voeding en slaap en heel gedisciplineerd zijn om zo te kunnen leven. Ik ben er zelf eigenlijk langzaam ingerold en heb er geen moeite mee. Dit is wat ik altijd wilde en daar ga ik met volle overtuiging voor.

Mila-Amsterdam Sinds kort is de groep officieel gestart. Zelf ben ik ongeveer 2 jaar geleden begonnen bij Nils (Pennekamp, red.). Ik ken hem van de junioren op Papendal waar we in het weekend regelmatig met een groepje trainde. Dat klikte goed. Het is superleuk om te zien dat het team steeds groter wordt.

NK  De Nederlandse titel op de 800 meter vorig jaar bij de junioren springt er zeker uit.

Ouders  Zij hebben me van jongs af aan altijd gesupport. Ze brachten me voor wedstrijden naar alle uithoeken van het land. Niets was teveel.  Daar ben ik ze heel dankbaar voor.

Papendal  Je weet in nooit in de toekomst, maar op dit moment ben ik helemaal gelukkig in Amsterdam en verwacht ik daar mijn sportieve doelen te kunnen behalen.

Qwixx   Een dobbelspel wat ik graag speel met onder meer huisgenootjes.  

Ruinen Een klein plaatsje in Drenthe waar ik vandaan kom.  De omgeving met Nationaal Park Dwingelderveld is prachtig. Het leent zich perfect voor duurloopjes. Als ik er een weekend  heenga, staat dat zeker op het programma. 

Sporten  Naast atletiek vind ik heel veel andere sporten leuk. Ik heb vroeger ook aan turnen gedaan. Zwemmen spreekt me ook aan en in de winter schaatsen (ook om naar te kijken). Daarnaast zit wielrennen echt in de familie.

Teamgenootjes  Toen ik nog in Drenthe woonde, trainde ik vaak alleen. Dat is sinds ik in Amsterdam woon  heel anders. Het is fijn om gezamenlijk te trainen met atleten die hetzelfde doel voor ogen hebben. Je kunt je aan elkaar optrekken en als het even wat minder gaat elkaar er doorheen helpen.

Uithoudingsvermogen   Gemiddeld loop ik zo’n 65 á 70 kilometer per week. Dit aantal wordt nog steeds een beetje opgeschroefd.

Verbeterpunten Op verschillende vlakken kan ik technisch beter worden. Ontspannen blijven lopen, ook als je al helemaal verzuurd bent, is een belangrijk verbeteringspunt. Dat geldt niet alleen in een wedstrijd, maar ook in langere, langzamere trainingen.

Wakker worden met nieuwe kwaliteit  Dan zou ik kiezen voor niet meer bang zijn voor honden. Tijdens het hardlopen zijn loslopende honden soms erg vervelend en dan helpt het al helemaal niet mee dat ik bang voor ze ben. Ik ben alleen niet bang voor ons eigen hondje Lace en honden die ik ken.  

Xenos  Mijn favoriete winkel.  Veel van mijn inboedel heb ik hier gekocht.

Yoga Een vast onderdeel van het trainingsprogramma op de zondag. Je wordt er lekker ontspannen van. Ik voel me daar goed bij.

Zomer 2022  ‘Ik wil graag mijn NK-titel verdedigen en mijn persoonlijke records op de 400-800- en 1500 meter aanscherpen. Het WK onder 20 zit in mijn achterhoofd, maar de focus ligt op het verbeteren van mijn eigen tijden. Een limiet komt dan vanzelf in zicht.