Het Voerman Stadsmuseum Hattem heeft een uitgebreid educatieprogramma waar basisscholen graag gebruik van maken. Zo krijgt het museum regelmatig schoolklassen over de vloer voor een aangenaam en leerzaam museumbezoek. Nu presenteert het museum een speciale documentaire, die leerlingen op een leuke en speelse manier kennis laat maken met de kunst, geschiedenis en archeologie die ze tijdens hun museumbezoek tegenkomen.

De documentaire ‘De schatten van Hattem’ neemt de jonge kijkers mee op een avontuurlijke museumtocht. Ze maken kennis met archeologische vondsten als de duizenden jaren oude klokbeker. Of neem de kooi van Wassenaar, een grote houten kooi waar je in de Middeleeuwen iemand in opsloot die straf had verdiend. En die kooi werd dan in een toren van kasteel de Dikke Tinne omhoog gehesen. Maar we kijken ook mee over de schouder van schilder Jan Voerman senior die langs de IJssel aan het werk is en daar zijn vrouw Anna op bezoek krijgt.

Presentatrice Nina rijgt al deze elementen samen tot een boeiend verhaal. Daarbij worden filmpjes met acteurs en actrices afgewisseld met creatieve animatiebeelden. ‘De schatten van Hattem’ is zo een fraaie opsteker voor de leerlingen die binnenkort het museum gaan bezoeken en zo extra nieuwsgierig worden gemaakt naar wat zij daar zullen aantreffen.

De documentaire is gedraaid in een vlotte stijl die doet denken aan jeugdprogramma’s als ‘Het Klokhuis’. Paul van der Ham van iGlow uit Zwolle tekent voor deze fraaie productie. ‘De Schatten van Hattem’ is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

‘De Schatten van Hattem’ is op YouTube te bekijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=kmtFgHQu58o

Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem

Fotobijschrift: Ook animatietechnieken worden tijdens ‘De Schatten van Hattem’ toegepast.