Afgelopen dinsdag heeft Anna van der Breggen voor de vierde keer in haar carrière een zilveren medaille gewonnen op de WK Wielrennen. Dit keer werd de Zwolse tweede op de individuele tijdrit in het Britse Yorkshire. Hoewel ze in eerste instantie verbaasd was dat de Amerikaanse Dygert haar tijd verbeterde reageert ze enkele dagen later op haar eigen website verheugd op de tweede plaats: “Dit was mijn beste tijdrit van het seizoen.”

“Onderweg ben je niet met de concurrentie bezig en probeer je je eigen tijdrit te rijden, maar op de streep hoorde ik het verschil”, kijkt ze terug. “Ik had een plan om mee te starten en daar heb ik me aan vastgehouden. Dat lukte eigenlijk heel goed, zelfs nog iets beter.”

Zo hard mogelijk gereden

Schrikken van tijden onderweg deed Anna niet. Die kreeg ze namelijk niet mee. “Danny Stam reed achter mij. Ik denk dat hij ook een beetje gelogen heeft over de tussentijden, maar dat is ook niet erg. Als jij denkt dat het goed gaat en je hoort op dat moment dat je een minuut achter ligt, dan is dat niet echt motiverend. Ik heb zo hard mogelijk gereden en goed proberen in te delen en dat ging heel goed. Daar ben ik blij mee. Met het gat richting Dygert natuurlijk wat minder. Je ziet het ook gewoon; elke tijdrit en ieder jaar is weer een nieuwe kans. Dat ik hem dan niet win is jammer.”

Oog op de toekomst
Met de Olympische Spelen van volgend jaar op de planning, was dit wel een ‘wake-up-call’. In 2017 zat de nog altijd pas 22-jarige Dygert al dichtbij het podium, vorig jaar was ze er door een blessure niet bij en nu pakte ze de winst. “Ze staat in ieder geval op het lijstje nu”, kijkt Anna alvast een beetje vooruit op 2020. “Ze is nu ook wereldkampioene en daar wordt sowieso rekening mee gehouden. Dat is het simpele van een tijdrit. Je probeert het vanuit je eigen voorbereiding te doen en op allerlei kleine gebieden verbeterpunten aan te brengen. Wat de concurrentie doet zie je in de uitslag later terug.”

Sponsornieuws
Gisteren kreeg de Zwolse nog wel slecht nieuws: beide sponsoren van haar team Boels-Dolman stoppen na dit seizoen. De Zwolse reageerde op Wielerflits door te stellen dat het team nu misschien een wat internationaler karakter moet krijgen, maar wellicht zijn er ook bedrijven uit het Zwolse die hier in willen stappen.

WK Vrouwen

Zaterdag rijdt Van der Breggen ook nog de wegwedstrijd bij de dames. Ook daar is zij weer één van de favorieten voor een medaille. De grootste tegenstand zal naar alle waarschijnlijk met Marianne Vos en Annemiek van Vleuten uit eigen land komen.