Sander Jacobsen en Gert-Jan Stevens uit Hoogeveen leerden elkaar kennen bij de plaatselijke voetbalvereniging. Die jarenlange vriendschap heeft enkele maanden geleden geleid tot een sportieve, zakelijke samenwerking: VoetbalKern. Dit is een app voor voetbaltrainers waarin ze (nieuwe) oefenstof kunnen vinden en met elkaar kunnen praten over een praktische, effectieve en afwisselende trainingen.  

Het idee ontstond nadat Jacobsen en Stevens beiden jarenlang actief waren als (jeugd)trainer. Stevens: “De passie voor het trainersvak werd steeds groter en we zochten zelf ook naar verdieping. Dat bleek lastig te vinden. Alleen via Twitter zagen we veel trainers kennis met elkaar uitwisselen. Al die vragen én kennis is echter enorm versnipperd. Wij vonden dat die gebundeld moest worden, om trainers echt goed te helpen. En zo ontstond VoetbalKern: een platform om kennis en inspiratie met elkaar te delen.” 

Tijdrovend 

Nieuwe oefenstof vinden blijkt voor veel – beginnende – trainers bijzonder moeilijk. Naast het al genoemde Twitter is YouTube ook een prima bron, maar ook daar zijn de video’s vaak veel van hetzelfde zo ervaarde Jacobsen: “Er zijn heel veel trainers en iedereen heeft een eigen visie, maar samen sta je sterker. Trainingen voorbereiden kost veel tijd voor de trainers, vaders en andere vrijwilligers die week in, week uit op het trainingsveld staan. Elke oefening kan worden aangepast aan het niveau waarop getraind wordt en dat gaat van gediplomeerde trainers tot recreatie- en jeugdklassen. Zo kan iedere trainer nieuwe accenten toevoegen, die de kwaliteit van de training verhoogt. Dat begint met een doelstelling. Zodra die duidelijk is (techniek, conditie of onderlinge coaching), kan je wekelijks een goede training neerzetten. Deze app zorgt ervoor dat het trainer zijn veel minder tijd vergt, want trainers zijn ontzettend belangrijk om alle voetballers – groot en klein – van het voetbal te laten genieten.” 

Kennisbank 

Door middel van een kennisbank worden gebruikers van de app ook van inzichten voorzien. Onlangs werd een analyse van FC Volendam geplaatst, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe trainer Wim Jonk zijn trainingsmethode laat zien. Stevens: “In dat artikel beschrijven we hoe Volendam onder Jonk diepte zoekt en een derde man laat aansluiten waarmee we inzicht geven voor verschillende trainings- en speltechnieken.” 

| “Structureel betere trainingen” | 

Er staan momenteel vijftig verschillende oefeningen in de VoetbalKern-app. Jacobsen: “Bij prestatie-elftallen gaat het meestal wel goed, maar ook daar is afwisseling en verdieping heel belangrijk. Bij lagere elftallen, meisjes en jeugdteams zien we nog veel te vaak: hier heb je een paar pionnen en hesjes. Succes! Daar wordt niemand beter van. Er komen elke maand tien nieuwe oefeningen in de app te staan, zodat er jaarlijks 120 vernieuwende oefenstoffen beschikbaar komen die het niveau van de trainers en trainingen structureel verhogen.  

Landelijke interesse 

Stevens vult aan: “Er zijn nu al zo’n zeventig trainers die daar dankbaar gebruik van maken, die komen uit het hele land. Het begon bij clubs waar we zelf gevoetbald hebben en daarna kwamen clubs als HZVV, Gramsbergen, Drachtster Boys en Flevo Boys Emmeloord er al heel snel bij. En we zijn heel blij met alle positieve feedbacks, want de trainers die gebruikmaken van VoetbalKern zijn stuk voor stuk zeer tevreden.” 

Download de VoetbalKern app via: www.voetbalkern.nl