De elfde editie van het Amsterdam Light Festival zit er alweer op: twintig lichtkunstwerken tegen de achtergrond van Amsterdam in het thema ‘Imagine Beyond’ waren ruim een maand lang in het centrum van Amsterdam te bewonderen. Afgelopen editie van het Amsterdam Light Festival is ruim een miljoen keer bezocht, meldt de organisatie. Dat zijn flink meer bezoeken dan voor de coronacrisis, toen kwamen er gemiddeld 750.000 bezoekers op het lichtfestival af.
Twintig monumentale werken
Twaalf Nederlandse en acht internationale kunstenaars uit onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Taiwan en de Verenigde Staten creëerden in totaal twintig monumentale werken. Er was een wandelroute, maar ook vanaf het water kon een rondgang worden gemaakt. Op de website van de organisatie konden de bezoekers een loop, fiets of vaarroute downloaden. Via deze 6,5-kilometer-lange route werd men geleid langs alle twintig kunstwerken die dit jaar te zien waren in de openbare tentoonstelling.
‘Het is heel bijzonder dat een festival in de openbare ruimte zo veel Amsterdammers en bezoekers van de stad kan verlichte’”, vindt directeur Frédérique ter Brugge. Een jaar eerder kwam het festival door de coronamaatregelen in de financiële problemen toen alle activiteiten – zoals de rondvaarten – vlak na aanvang moesten worden geschrapt vanwege een lockdown. Dankzij een crowdfunding wist het festival toen toch rond te komen.
Imagine Beyond
Elk jaar heeft het festival een thema. Dit jaar was dat ‘Imagine Beyond’. ‘Met het thema van dit jaar nemen we je mee op reis naar de wereld van de verbeelding. De wereld om ons heen ziet er in een oogwenk heel anders uit; dat hebben we de afgelopen jaren allemaal meegemaakt. Juist op dat moment – wanneer alles om ons heen lijkt te verschuiven en niets meer gewoon lijkt – hebben we de kracht van onze verbeelding nodig. Met de verschillende festivalervaringen nodigen we je uit om de realiteit even los te laten. Ga mee op deze reis en ervaar het zelf!’, aldus de organisatie.
Het eerste kunstwerk op de route genaamd ‘Inversion waterfall’ is te zien bij wetenschapsmuseum NEMO vlakbij station Amsterdam Centraal. Hier was door middel van verschillende lichtbuizen een waterval van het gebouw naar de grachten gemaakt. Maar dit water stroomde niet naar beneden, maar naar boven. ‘Het zou wat zijn om precies hier de zwaartekracht te ontkennen. Om te beweren dat de aarde plat is. Of dat een kilo staal zwaarder is dan een kilo veren. Hier gelden natuurwetten. En dus kun je het niet anders dan een daad van rebellie noemen, wat een kunstenaarsduo uit Taiwan hier heeft gedaan: een waterval die langs de buitengevel van NEMO stroomt. Maar niet omlaag! Nee, dit water stroomt omhoog. Hier kun je zien waartoe licht in staat is. Wat het je kan doen geloven, zelfs als je weet dat het onmogelijk is. Licht is het snelste wat er is — dat zal elke wetenschapper bevestigen. Maar het is ook het meest ongrijpbare. En het meest betoverende. En het lijkt alles te kunnen’, aldus de organisatie over dit kunstwerk.
De route vervolgt langs verschillende indrukwekkende kunstwerken in het water, op de kades of in de lucht. Publieksfavoriet was het kunstwerk Sign van Vendel & de Wolf, dat in het water voor het Amstel Hotel lag. Met lichtbuizen werd gesimuleerd dat de Amstel in brand stond.
Kunstmatige intelligentie en digitale technologie
Het festival is een jaarlijks terugkerend evenement met elk jaar andere kunstenaars die meedoen en kunstwerken die te zien zijn. De volgende editie van het festival is van 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024. Deze editie zal in het teken van kunstmatige intelligentie en digitale technologie staan. Dat belooft wat!
Tekst: Nikola van Krieken
Foto: Sandro Nendissa.
Recente reacties