De tentoonstelling ‘Halverwege Parijs’  in het Voerman Stadsmuseum Hattem zoomt in op de periode dat Jan Voerman senior naar Antwerpen en Brussel reisde. In 1880-1881 stond Voerman senior ingeschreven aan de Antwerpse academie om lessen te gaan volgen op de Winter- en Zomer cursus afdeling ‘natuur’. Hij ging daar onder andere schilderen naar model leren onder Karel Verlat. Verlat was een groot voorstander van licht-donker contrasten. Het was op de Antwerpse academie, net als elders, in die tijd gebruikelijk om modellen in zeventiende-eeuwse kostuums te schilderen. Na Antwerpen ging Voerman enige tijd naar Brussel, waar veel Nederlanders werkten of leerling aan de academie waren.

Wat zag Jan Voerman sr. allemaal in die tijd in België? Wat inspireerde en beïnvloedde hem? In de tentoonstelling ‘Halverwege Parijs’ toont het museum werken uit de Barat-Venker collectie die Voerman senior in zijn tijd in België zou hebben kunnen gezien. Daarnaast ziet u werk van Voerman senior met sporen van die beïnvloeding.Bruno Barat en Paul Venker verzamelden jarenlang Belgische schilderkunst uit de negentiende eeuw. De tentoonstelling is in samenwerking met Bruno Barat tot stand gekomen.  De tentoonstelling is vanaf dinsdag 31 januari te zien in het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Fotobijschrift

De tentoonstelling Halverwege Parijs toont werken van Belgische kunstenaars, die mogelijk een inspiratiebron voor Jan Voerman senior zijn geweest.

Foto; Voerman Stadsmuseum Hattem