Voor het Voerman Stadsmuseum Hattem is 2024 een gedenkwaardig jaar. Het museum viert namelijk het 75-jarig bestaan. Om dat jubileum te onderstrepen presenteert het jarige museum een speciale expositie, een grote overzichtstentoonstelling rond Jan Voerman senior. Deze jubileumexpositie ‘Voerman senior’ brengt het leven en werk van de schilder in beeld, die met zijn zoon Jan Voerman junior naamgever van dit museum is.

De expositie biedt een veelzijdige kijk op Voerman senior en toont diverse werken die nog niet eerder in het museum te zien zijn geweest. Het museum put hiervoor uit de eigen collectie, maar daarnaast zijn er ‘Voermannen’ te zien van de familie Van den Noort uit Den Haag, evenals kunstwerken die Wietse van den Noort heeft gemaakt.

Voor deze overzichtstentoonstelling is de volledige eerste verdieping van het museum ingeruimd. Bezoekers die vanuit de Jo Koster-zaal de trap omhoog nemen, komen op de eerste etage uit bij het begin van de expositie. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs het levenspad van de kunstenaar en toont kunstwerken die in de verschillende periodes van zijn leven gemaakt zijn.

We zien hoe Jan Voerman als zoon van een boer in Kampen opgroeide en al vroeg zijn artistieke talent ontdekte. Samen met zijn goede vriend Willem Bastiaan Tholen maakte hij een van zijn eerste schilderijen. Dit is een van die werken die in Hattem voor het eerst aan het publiek kan worden getoond.

We volgen Jan Voerman verder. Hij gaat studeren aan de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam. We zien hier verschillende Amsterdamse werken zoals de ‘Noordermarkt’, de ‘Schoenlappers’ en ‘Armoede’. Jan reist naar Antwerpen en Brussel, om terug te keren naar Amsterdam. Hij ontmoet Anna Verkade – dochter van de oprichter van het Verkade-concern – en treedt met haar in het huwelijk. Het pas getrouwde stel verhuist begin 1890 naar Hattem.

IJsselschilder

Daar ontwikkelt Jan Voerman zich tot de ‘IJsselschilder’, want zo zullen de meeste mensen zich deze kunstenaar herinneren. Naast verschillende van zijn kunstwerken is in dit volgende deel van de expositie een aantal panelen te zien. Hierop worden met tekst, afbeeldingen en schilderijen ‘highlights’ uit zijn Hattemse periode belicht. De IJssellandschappen. Zijn experiment met het het synthetisme, naar de ‘Les Nabis-kunststroming’ rond Paul Gauguin. De stormramp in Borculo in 1925, die grote indruk op hem maakte. En we zien hoe Jan Voerman ‘senior’ werd door de geboorte van zijn zoon Jan. We maken kennis met zijn gezin, met echtgenote Anna – zijn steun en toeverlaat – en hun in totaal vijf kinderen.

Het volgende deel van deze expositie is gewijd aan de inbreng van de familie Van den Noort. Deze Voerman-selectie omvat onder meer schetsen, IJssellandschappen, schilderijen van paarden en koeien in de weide en gezichten op Hattem.

Collectie Jan Voerman junior

De Jan Voerman junior- collectie was aanvankelijk op de eerste etage te vinden, maar moest voorlopig plaats maken voor de jubileumexpositie. Het junior- werk treffen we nu op de begane grond aan. In de zaal en naastgelegen gang waar eerst de seniorwerken waren ondergebracht. Deze verhuizing heeft er toe geleid dat de junior-collectie opnieuw is vormgegeven waarbij er andere accenten konden worden gelegd.

De jubileumexpositie en de ‘verhuisde’ junior-collectie zijn in deze vorm tot en met 31 oktober te bekijken. Deze tentoonstelling vormt tevens de ‘aftrap’ voor diverse jubileumactiviteiten die het museum voor later dit jaar op het programma heeft staan.