Op zaterdag 24 en zondag 25 september vindt het Ambacht in Beeld Festival plaats in de NDSM Loods in Amsterdam. Van diamant slijpen tot Mexicaans weven en van Japans lakwerk tot graffiti: in de grote loods delen ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en vaardigheden met het publiek. Bezoekers van alle leeftijden ervaren op het festival hoe het voelt om met eigen handen iets moois te maken.

De NDSM Loods in Amsterdam-Noord wordt omgetoverd tot een grote openbare werkplaats, waar meer dan 90 deelnemende ambachtslieden de hele dag door workshops en masterclasses geven. Daarnaast zijn er demonstraties en exposities, er is een horecaplein met vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich. Er is een materialenbeurs en een bioscoop met een doorlopend documentaireprogramma.

Wereldculturen

Tijdens de achtste editie van het Ambacht in Beeld Festival is er specifiek aandacht voor ambachten uit verschillende wereldculturen, zoals traditioneel ‘back-strap weaving’ door Gabina Valentín López uit Mexico, Surinaamse angisa vouwen en binden door Patricia Tel en Jane Stjeward-Schubert, hennakunst door Fatima Oulad Thami en Arabische letters kalligraferen door Dr. Mehmet Refii Kileci uit Istanbul.

Masterclasses

Maak kennis met het spirituele ambacht van het schilderen van tempeldoeken door meester Kirit Chitara uit India. Leer het eeuwenoude ambacht van fore edge painting, door de Britse ‘Maker of the Year’ Martin Frost. Maak een frescotableau met de ‘a buon fresco’ techniek onder leiding van Annelies Toebes. Boetseer een poppenhoofd of masker van thermoplastische kunststof (worbla) onder leiding van Matt Jackson. Leer iconen schilderen met echt bladgoud en pure pigmenten. Of volg een masterclass goudborduurwerk met metaaldraadtechnieken bij de Britse Hanny Newton.

Textiel, mode en papier

Tijdens het festival komen bezoekers op verschillende plekken in aanraking met textiel, mode en papier. Van traditionele handwerktechnieken tot het experimenteren met plantendruk. Zo is er de optie om tijdens een masterclass van Jana Chocholackova een lederen tassenriem te maken, of schrijf je in voor een workshop tekenen met de naaimachine. Ontdek hoe een klein detail grote impact kan maken tijdens een masterclass boutonnière, of maak traditionele Oekraïense gelukspopjes van stof. Met Hollandse schapenwol kun je vilten en spinnen. En van je afgedankte jeans maak je een stoere ButtBag! Ook kun je deelnemen aan een masterclass papierscheppen, of een boekje maken met Japanse binding. Alleen voor kinderen: pimp je witte T-shirt met tie-dye en natuurlijke verfstoffen. Kinderen kunnen zich ook uitleven op een levensgroot dier van papier-maché. Of een graffiti-kunstwerk maken onder leiding van KEO uit New York! Je kunt papierknippen, leren striptekenen, een poster drukken, papier marmeren en nog veel meer.

Food Court

Op het Food Court vind je vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Zoals ambachtelijk brood van Dutch Vegan Bakery, een chocoladeproeverij door De Chocolate Makers, vegan ijsjes van Professor Grunschnabel en de lekkerste kombucha van Leave Your Sword. Haal het schoonste kopje koffie van de wereld bij Kaap Koffie, doe mee aan een workshop drop maken, rol je eigen vegan sushi bij Tuindorp Deli-cious en ga naar huis met je zelf gecreëerde pindakaas tijdens de workshop van De Pindakaaswinkel.

Opleidingen

Tijdens het festival zetten we een aantal bijzondere vakopleidingen in de schijnwerpers. Het Hout- en Meubileringscollege presenteert zich met een workshop Maak een Kruidenrekje en Maak een make-up tasje van leder. Stichting Amsterdam City of Diamonds biedt een masterclass diamantslijpen en een doorlopend diamant-ontdeklaboratorium en kan je informeren over hun nieuwe opleiding. Leer over het ontwerpen en maken van precisie-instrumenten bij de stand van de Leidse Instrumentmaker School. Neem de beitel ter hand bij de opleiding tot natuursteenbewerker van ROC Midden Nederland. Of kom alles te weten over gezondheidstechniek en met name de opleiding tot Orthopedisch Schoentechnicus bij de Dutch HealthTec Academy.

Hoe hebben deze ambachtslieden hun vak geleerd? Wat zijn de opleidingsmogelijkheden? Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van SBB is aanwezig om de zichtbaarheid van de diverse opleidingen en beroepsgroepen te vergroten, informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. 

Foto @ Bram Kloos/ Ambacht in Beeld