“Wij zorgen ervoor dat werkenden ’s avonds weer veilig en gezond naar huis kunnen.” Aan het woord is Henk van Dijk van ACVO. Het bedrijf geniet vooral zijn bekendheid in de wereld van (water)bodemsaneringen. Sinds enkele jaren timmert het bedrijf ook erg hard aan de weg met kwaliteitsbegeleiding en het geven van opleidingen op de gebieden veiligheid, gezondheid en milieu, Checklist Aannemers (VCA) en Bedrijfshulpverlening (BHV). “Onze kracht daarbij is dat we aansluiten op de wensen en behoeften van de klant. Een BHV-opleiding voor meesters en juffen geef je bijvoorbeeld op een heel andere manier dan aan een bedrijf waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Bij een school ligt de nadruk bij een brand op ontruiming van de kinderen. Geef je een BHV-opleiding aan een bedrijf waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, dan moet de brand zo snel mogelijk geblust worden”, vertelt Van Dijk.  

Toen Zeewolde, nu Emmeloord
ACVO begon twintig jaar geleden in Zeewolde. In 2006 verhuisde het bedrijf naar Emmeloord. Daarna is het bedrijf in 2010 verhuisd naar de huidige locatie op het Ecopark in Emmeloord. In het pand worden eigen opleidingen gegeven en kunnen externe partijen ruimtes huren voor maximaal zestig personen. Daarnaast wordt ongeveer negentig procent van de opleidingen incompany gegeven bij opdrachtgevers.
 

Belangrijke speler
Kwaliteit leveren vinden wij het belangrijkst. Wij zeggen altijd, we willen gewone dingen ongewoon goed doen. Wij geven de klant meer dan hij vraagt”, zegt Van Dijk. ACVO begeleidde al grote saneringen zoals drie hectare kwikverontreiniging op het AkzoNobel terrein in Hengelo en de asbestwegen en woonwijken in en rondom Goor. De begeleiding is niet alleen aan de kant van de aannemers, maar ook aan de kant van de opdrachtgevers 

ACVO is bezig om meer zichtbaar te worden in de regio Zwolle. Het bedrijf is lid geworden van de businessclub van de Zwolse Basketbalclub Landstede Hammers. Van Dijks bedrijf wil ook hier een belangrijke speler worden op het gebied van bodemsaneringsopleidingen. Dat moet bewerkstelligd worden met eigen ontwikkelde saneringsopleidingen E-learning, zoals Deskundig Leidinggevende Projecten (DLP), toezichthouder bodemsanering en operationeel medewerker (OPM)  

Meer doemdenken tijdens voorbereiding bouw
Veiligheid staat bij ACVO hoog in het vaandel. “Als een klus niet veilig uitgevoerd kan worden nemen we deze niet aan”, licht Van Dijk het standpunt van zijn bedrijf toe. Hij is al veel schrijnende gevallen tegengekomen. “Het probleem zit hem al vaak in het voortraject. Er wordt vaak onvoldoende nagedacht hoe bijvoorbeeld later onderhoud wordt uitgevoerd aan constructies en panden. Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij een project van een woningbouwvereniging. Er hangen lampen in het trappenhuis op verschillende verdiepingen. Hoe ga je die lampen vervangen? Met een trapje. Als je naar links of rechts kiept dan ga je zo over de reling heen, val je zes meter en de gevolgen kun je raden. Om risicovolle situaties te vermijden is het van belang dat architecten, bouwers en opdrachtgevers beter nadenken over risico’s niet alleen tijdens de bouw, maar ook tijdens het gebruik. We zien daar de laatste jaren wel een verbetering in.” 

Eigenlijk is het volgens Van Dijk heel simpel wanneer het aankomt op veiligheid. “Het is gewoon doemdenken. Je loopt rond en denkt dat kan misgaan, dat kan misgaan en dat kan misgaan en vraagt voortdurend heb je daar aan gedacht? Daarna ga je het er met elkaar over hebben.” Vaak is veilig werken een sluitpost in de begroting. Geld speelt een belangrijke rol: “Vaak wordt gezegd, weet je wat dat kost? Maar ik zeg altijd, weet je wat een ongeluk kost?, zegt een verbouwereerde Van Dijk.  ACVO doet ook ongevalsonderzoeken en naast de financiële consequenties zoals schadevergoedingen en boetes is vooral de emotionele schade bij vooral een dodelijk ongeval enorm. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met schuldgevoel en negativiteit, dan wil je er als bedrijf alles aan hebben gedaan om medewerkers veilig te laten werken.

Van FC Twente naar AZ
In 2011 werd ACVO ingeschakeld na een dodelijk ongeluk in FC Twentestadion De Grolsch Veste, waarbij een deel van het dak was ingestort. ACVO begeleidde het slopen en opruimen van het complete dakvlak. Een lastige klus omdat het ook nog eens een plaats delict was, er vele partijen bij betrokken waren en onder een vergrootglas van de media lag. Dit jaar is een soort herhaling van zetten. Opnieuw stort het dak van een voetbalstadion in. Ditmaal gaat het om het stadion van AZ, gelukkig dit keer zonder slachtoffers. En weer is het ACVO die de veiligheidskundige begeleiding op zich neemt, bij het opruimen van het ingestorte deel en overige dak, samen met aannemer C.A. de Groot, opdrachtgever AZ en gemeente Alkmaar. Inmiddels is dit project ook op het gebied van veilig werken helemaal feilloos afgerond.  

Nieuwe generatie werkt veiliger
Van Dijk is optimistisch over de toekomst van zijn bedrijf. Dat heeft met name met de instelling van de huidige generatie te maken: “Veiligheid wordt steeds meer een maatschappelijk thema. Jongeren worden nu anders opgeleid. Ze vinden gezondheid en welzijn belangrijker dan alleen hard werken. Bedrijven nemen veilig werken ook steeds serieuzer en daarmee wordt het een onderdeel van de bedrijfscultuur. De trend is zeker dat er meer gekeken wordt naar veiligheid.”