Afgelopen woensdag kon er voor het laatst gezwommen worden in zwembad Overboord te Dronten (Flevoland). Het zwembad voldeed niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Achter het bestaande pand is inmiddels een nieuwe zwemcomplex verrezen. Deze zal vrijdag 14 februari opengaan voor het publiek. Vorig jaar vertelde wethouder Sport Ton van Amerongen in Sport & Life over de achtergronden, plannen en ambities met dit splinternieuwe zwembad, dat geschikt is voor sport ‘en recreatie. Van Amerongen: “Het is een miljoenenproject dat de sportfaciliteiten in de gemeente Dronten naar een nog hoger level tilt.” 

Er gingen diverse goede gesprekken met raad vooraf aan het besluit om een modern en duurzaam zwembad te realiseren. “Het Aat de Jonge-zwembad wordt een mooi sportief en duurzaam zwembad dat zo goed als energie-neutraal zal worden vanwege het gebruik van warmtepompen, isolerend glas en zonnepanelen.”  

| “Gemeentelijke accommodaties zo duurzaam mogelijk maken” | 

Daarmee past het nieuw te bouwen zwembad perfect in het vorig jaar door de gemeente vastgestelde klimaatbeleidsplan van de gemeente Dronten. “Daarbij is aangegeven dat we de gemeentelijke accommodaties zo duurzaam mogelijk willen maken. Los daarvan was het ook echt nodig. Het zwembad voldeed – ook bouwkundig – niet meer aan de eisen van deze tijd. Dat bracht vervangings- en herstelkosten met zich mee en op een gegeven moment is het dan beter om de knoop door te hakken en vol voor een geheel nieuw zwembad te gaan.” 

Afspraken sportverenigingen 

In de sportnota 2018 is vastgelegd dat de gemeente en verenigingen gezamenlijk gaan werken aan het moderniseren en verduurzamen van de faciliteiten. Vanuit die visie wordt er bij hockeyvereniging MHC Flevoland een waterveld aangelegd, een tribune gerealiseerd bij voetbalvereniging Swift’64 en wordt de roeivereniging nieuw leven ingeblazen. Ook met de verenigingen die gehuisvest zijn in het zwembad heeft de gemeente goede afspraken kunnen maken. Met uitzondering van de biljartvereniging is er voor iedere sportclub ook in het spiksplinternieuwe zwembad weer ruimte gemaakt. “We hebben met alle betrokkenen nauw contact over de invulling van de ruimtes. Zo hebben we te maken met een onderwatersportvereniging die een compressieruimte nodig heeft en een vereniging die voorziet in duiken voor gehandicapten. Bij het ontwerp, uitvoering en realisatie is ook daar rekening mee gehouden. Ook is een deel van de zwembadvloer verlaagd, zodat de duikvereniging op de benodigde diepten de sport kan beoefenen.” 

| “Sport- en ontmoetingsplek” |  

Een andere uitdaging was het wedstrijdbad handhaven: “Met de ZuiderZeeZwemmers (ZZZ) is ook gesproken, zodat het zwembad ook voldoet aan de normen van de zwembonden voor wedstrijdzwemmen. ZZZ is echt een uithangbord van de gemeente Dronten, dus wij vonden het ook heel belangrijk dat er breedte- en topsport beoefend kan worden in het toekomstige Aat de Jonge zwembad. Het moderniseren stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje, maar het is natuurlijk best een behoorlijk kostenplaatje. Daar hebben we lang tegenaan gehikt, maar wij zijn dan ook heel blij dat de bouw eindelijk begonnen is. Het zwembad is naast een sportaccommodatie natuurlijk ook een ontmoetings- en ontspanningsplek voor iedere inwoner van onze gemeente en daarbuiten. 

Sporthallen ’t Dok  

Op de bucketlist staat nu in ieder geval nog de vernieuwing van Sporthallen ’t Dok. In tegenstelling tot het zwembad bestaat de kans dat die hallen een andere locatie krijgen. Van Amerongen denkt daarbij onder meer aan het Hanzekwartier, het gebied rondom het NS-station. Verhuisplannen waren er bij het zwembad niet. Het nieuwe gebouw komt letterlijk op een steenworp van het huidige zwembad Overboord. Die faciliteit blijft open totdat de nieuwbouw volledig is afgerond zodat er geen interbellum is tussen sluiting van de oude accommodatie en opening van de nieuwe 

Naadloze overgang  

Tot nu toe liggen de werkzaamheden goed op schema en dat betekent dat Van Amerongen nu al kan nadenken over een speciale openingsactie: “Het is één van de grootste investeringen die we als gemeente doen, dus dat openingsmoment laten we niet zomaar aan ons voorbijgaan. We gaan in ieder geval proberen om voormalig burgemeester Aat de Jonge, waarnaar het zwembad is vernoemd, bij het opening te krijgen. Bij zijn afscheid heb ik hem vertelt dat het zwembad naar hem vernoemd wordt en daar was hij heel blij mee, dus we hopen dat hij erbij zal zijn als de feestelijkheden plaatsvinden. We gaan er samen met de verenigingen en overige betrokkenen zeker iets moois van maken. Ik ben bijzonder trots op dit project. Toen de eerste paal de grond in ging, was ik dan ook echt verheugd dat het na al die jaren echt begonnen is. Ik rijd regelmatig even langs om de bouwvorderingen te volgen. Wij kijken als gemeente dan ook enorm uit naar die openingsdag van dit zowel van binnen als van buiten prachtige sportcomplex waar ik zelf hopelijk ook regelmatig een duik kan nemen.