De aangescherpte coronamaatregelen hebben ook zijn weerslag op het Amsterdam Light Festival. De georganiseerde (groeps)activiteiten komen tot en met 14 januari 2022 geheel te vervallen.

Géén festival, wel lichtkunst

In overleg met de Gemeente Amsterdam mag de lichtkunst aanblijven tussen 17.00 en 22.00 uur om de stad te verlichten. De organisatie benadrukt het belang van het naleven van de nu geldende covid-19 maatregelen: blijf zoveel mogelijk thuis, houd je aan de maximale groepsgrootte en houd afstand. Als blijkt dat bezoekers zich niet aan de maatregelen houden, dan zal de Gemeente Amsterdam helaas moeten verzoeken de lichtkunstwerken uit te zetten.

Nood-crowdfunding

Helaas mag deze jubileumeditie niet samen gevierd worden, waar de festivalorganisatie zo erg op gehoopt had. Het festival verkeert hierdoor in zwaar weer. Als gevolg van de nu geldende covid-19 maatregelen kan het festival geen publieksinkomsten verwerven. Het festival blijkt buiten de garantieregelingen van de Rijksoverheid te vallen en is voor het dekken van het hierdoor ontstane tekort in één klap afhankelijk geworden van particuliere donateurs en werkgevers met een groot hart voor lichtkunst.

Frédérique ter Brugge, directeur van Amsterdam Light Festival: ‘Afgelopen tijd hebben we ons steeds aangepast aan de omstandigheden en gekeken naar wat er wél mogelijk was. Ook nu doen we dat, de lichtkunst houden we zo lang mogelijk aan! Maar financieel heeft onze stichting nu – zonder publieksinkomsten – grote problemen. Daarom doen wij een beroep op iedereen: help ons!’

Het festival is een nood-crowdfunding gestart om de laatste 750.000 euro op te halen. Alleen daarmee kan het festival deze editie overleven en ook volgend jaar weer een lichtpuntje zijn voor bewoners, bezoekers en werknemers in Amsterdam. Iedereen die het festival een warm hart toedraagt wordt opgeroepen om een donatie te doen via: amsterdamlightfestival.com/nl/verlicht-ons

Foto: © Janus van den Eijnden