Alexander Cox is vanaf de start van het seizoen 2021-2022 de nieuwe hoofdcoach van de hockeymannen van Amsterdam. Voor Cox (links op de foto, red.) betekent het na een jaar afwezigheid een terugkeer in de hockeysport. Hij zal bij AH&BC de Spanjaard Santi Freixa opvolgen.

Klaas Veering, bestuurslid tophockey: ‘We zijn erg blij met de komst van Alexander naar Amsterdam. Zijn gedrevenheid en vermogen om een team verder op te bouwen en te laten excelleren, passen perfect bij de ambities die wij hebben.’

Met Cox haalt de Amsterdamse club een zeer succesvolle trainer binnen. Acht seizoenen lang stond hij aan het roer bij de mannen van Kampong, de club die hij na 32 jaar weer aan prijzen hielp. In 2012 begon zijn missie in Utrecht, vier jaar later pakte hij met de Euro Hockey League-zege de eerste hoofdprijs voor de club. Daarna volgde twee landstitel in 2017 en 2018. Daarnaast deed Cox ervaring op bij het Nederlands team en als bondscoach van Ierland.

Bij Amsterdam is de opdracht om het team verder te ontwikkelen richting de top van de hoofdklasse. Daarnaast gaat Cox ook met het team werken om met een herkenbare speelstijl weer structureel mee te draaien in de top van de hoofdklasse. Hoe dit eruit komt te zien, zal de club samen met de huidige en toekomstige staf in de komende maanden uitwerken.  

‘Ik vind het een eer om als coach van Amsterdam terug te keren in het hockey. De ambities van de club spreken me erg aan en de potentie binnen de gehele club is aanwezig om deze ook samen waar te kunnen maken. Ik kijk uit naar komend seizoen en wil Santi en zijn staf alle succes wensen in dit lopende seizoen’, aldus Cox.