Van 30 november 2023 t/m 21 januari 2024 staat het jaarlijkse, internationaal toonaangevende Amsterdam Light Festival weer op de kalender. Met lichtkunst op prachtige, fotogenieke plekken in het centrum en langs de grachten wil de non-profitorganisatie bewoners en bezoekers verbinden én verrijken. Thema van de twaalfde editie is LOADING… Revealing Art, AI and Tech.

Voor de aankomende editie heeft het festival kunstenaars gevraagd na te denken over het effect van technologie en kunstmatige intelligentie op het alledaagse leven: hoe we communiceren, contact leggen en creëren. Wat is de impact van technologie en AI op ons menselijk zijn? Hoe verandert de samenleving en maatschappij door deze digitale evolutie? En waar liggen de grenzen? De verschillende perspectieven worden belicht op de route van 24 lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars, van gerenommeerde namen tot verrassende nieuwkomers.

Educatie

Sinds de eerste editie in 2012 zet het festival zich in voor het enthousiasmeren van een nieuwe generatie voor (licht)kunst. Dit jaar doen zo’n 1.500 basisschoolleerlingen van vijftig tot zestig Amsterdamse schoolklassen mee aan het educatieproject, waarin kunst, wetenschap, techniek en burgerschap samenkomen. Na een drietal workshops, werken de leerlingen mee aan het kunstwerk Next Connection van Yasser Ballemans, dat tijdens het festival te zien zal zijn. De beeldend kunstenaar zet kinderen aan het denken over wat verbinding is in een wereld waarin we met elkaar communiceren met de snelheid van het licht.

Tickets, hub + app

De lichtkunstwerken staan dit jaar aan van zondag t/m dinsdag van 17.00 tot 22.00 uur en woensdag t/m zaterdag van 17.00 tot 23.00 uur. Het eerder uitdoen van het licht op rustigere dagen is een van de duurzame maatregelen van het festival. Tickets voor de vaar- en wandelbelevingen zijn te boeken via de website van het festival. Met een audiotour op de rondvaartboot en diverse communicatiemiddelen daagt het festival bezoekers uit om na te denken over de rol van technologie in hun eigen leven en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Nieuw dit jaar is de festival app met veel informatie, onder meer over het festival, het thema, de kunstwerken en kunstenaars. Ook nieuw is de festival hub, die geopend is van 14 december t/m 7 januari van 16.00 tot 21.00 uur. Op deze gezellige ontmoetingsplek in de Hoftuin met horecavoorzieningen staan twee extra interactieve wandelkunstwerken. Goed om te weten: 31 december staan de lichten op de gehele route uit. Er zijn dan geen rondvaarten en de festival hub is gesloten.

Foto: Amsterdam Light Festival