Na maanden van afwezigheid na zijn gewonnen wereldtitel in april 2023, maakt wereldkampioen Ding Liren (China) bij het 86e Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee zijn rentree in het mondiale schaken. Hij is één van de grote namen in het totale deelnemersveld, dat uit veertien Masters en veertien Challengers bestaat. Ook de wereldkampioen bij de dames Ju Wenjun (eveneens uit China) en Junioren-wereldkampioen Marc’Andria Maurizzi (Frankrijk) zijn van de partij. Uiteraard verdedigt Anish Giri zijn titel.

‘Het wordt weer een geweldige editie’, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. ‘Niet eerder waren drie regerende wereldkampioenen van de partij. Daar ben ik uiteraard heel blij mee. En ik ben er trots op dat we vier dames in ons toernooi hebben. In de huidige opzet van het toernooi is dit niet eerder voorgekomen. Ju Wenjun speelt in de Masters. Harika Dronavalli en Divya Deshmukh uit India en ons Nederlandse talent Eline Roebers komen uit in de Challengers.’

Masters

Van de veertien deelnemende grootmeesters in de Masters komen er zeven uit de top 20. Hier zijn Alireza Firouzja en Ian Nepomniachtchi grote publiekstrekkers, naast de eerdergenoemde wereldkampioen Ding Liren en titelverdediger Anish Giri. Van den Berg: “Ik ben daarnaast blij dat de grote talenten van vorig jaar hun belofte echt hebben ingelost. Vooral de Indiase spelers Praggnanandhaa en Gukesh en Abdusattorov uit Oezbekistan bestormen de top en doen wederom mee in de Masters. Ook de Nederlanders Jorden van Foreest (winnaar 2021) en Max Warmerdam strijden mee om de titel.”

Ontbrekende Magnus Carlsen

Van den Berg is dus erg enthousiast over het deelnemersveld, al mist er wel een belangrijke naam: Magnus Carlsen. Helaas laat de agenda van Magnus het niet toe om dit jaar bij ons deel te nemen. Hij speelt verschillende andere toernooien in februari en dat maakt dat hij voor de tweede maal in 20 jaar niet bij ons toernooi is. We hopen hem uiteraard in 2025 weer te ontvangen. Hij hoort echt bij ons toernooi en is altijd welkom.’

Challengers

Ook het Challengers-toernooi kent een sterk deelnemersveld met spelers uit de top 100 van de wereld en ook hier enkele grote talenten. ‘We hebben hier vijf talentvolle deelnemers die jonger zijn dan 20 jaar, waaronder de eerdergenoemde junior-wereldkampioen Maurizzi, die pas 16 jaar is. En veel schaakfans kijken ongetwijfeld uit naar de komst van Hans Niemann’, aldus Van den Berg. Niemann kreeg in 2022 wereldwijde bekendheid door massale media-aandacht door aantijgingen wegens vermeend vals spel. Deze kwestie is medio 2023 door de betrokkenen onderling uitgesproken en opgelost.

Foto: Jurriaan Hoefsmit