Samenwerking leidt tot fraaie resultaten

Onafhankelijk advies geven, het organiseren van evenementen en het begeleiden van innovatieve ondernemers in de meest uiteenlopende bedrijfssectoren bij het op de markt brengen van hun innovatieve producten. Op deze terreinen heeft Kennispoort Regio Zwolle zich ontwikkeld tot een sterke speler. Ynte van der Meer is één van de innovatieadviseurs bij Kennispoort en weet met zijn ervaring als geen ander wat er komt kijken bij een innovatie. “Samen met de ondernemer gaan we op ontdekkingsreis om de antwoorden op de vele vragen die bij het innovatietraject op je pad komen te beantwoorden.”

Kennispoort Regio Zwolle is sinds zijn oprichting in 2004 een begrip in de regio. Innovatieve ondernemers weten de weg naar het Hanzeplein, waar het kantoor van Kennispoort zich bevindt, steeds beter te vinden. In 2018 deden ruim 650 innovatieve bedrijven een beroep op de kennis en netwerken van Kennispoort. Met een gemiddelde beoordeling van een 7,9, uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Bartels, kan Kennispoort Regio Zwolle een mooi rapportcijfer voorleggen.

Kennispoort Regio Zwolle is er voor alle ondernemers in de omgeving met innovatie ideeën. Als stichting ontvangt het subsidie van de overheid en bijdragen van partners. Om die reden is het in staat ondernemers kosteloos te begeleiden bij hun vernieuwing of innovatie. In deze uitgave vertelt innovatieadviseur Van der Meer over een aantal cases waar hij bij betrokken is. Een interessante cases op het gebied van duurzaam bouwen en energietransitie waar Kennispoort Regio Zwolle een rol in speelt, zijn de Koloniewoningen van de Maatschappij van Weldadigheid in de gemeente Westerveld. In Frederiksoord worden zestig koloniewoningen gebouwd. Aannemer Hilco Broekman en installateur Arend Sjabbens gaan nu nog een stap verder door een off-grid woning te bouwen, zonder aansluitingen van gas, water, elektra en ICT. Qua uiterlijk en maten zijn de huizen een kopie van de ruim vierhonderd oude koloniehuisjes die begin van de negentiende eeuw gebouwd werden toen de Maatschappij van Weldadigheid startte. Van der Meer: “Deze werden op dat moment gerealiseerd om de armoede in de grote steden in het westen van het land te bestrijden, zodat de mensen voor zichzelf konden zorgen. Dat gedachtengoed van zelfvoorzienend zijn, is nu ook actueel in de off-grid koloniewoning van vandaag.”

Samenwerking

De koloniewoningen van de toekomst worden in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid gebouwd door aannemer Hilco Broekman en installateur Arend Sjabbens. Van der Meer: “Kennispoort is ingeschakeld voor advies en kon onder andere meedenken over de batterij voor de opslag van elektriciteit. Het is de bedoeling dat de off-grid woning volledig zelfvoorzienend is, dus zonder aansluitingen van gas, water of elektra. Kennispoort Regio Zwolle heeft ook de koppeling gelegd met Hogeschool Windesheim. Een groep studenten maken een business- en communicatieplan om de woningen in de markt te zetten.”

Wensink

Een ander vraagstuk waar Kennispoort Regio Zwolle via een relatie bij betrokken raakte en in adviseert, is afkomstig van Wensink, landelijke dealer van Mercedes-Benz en Ford. Van der Meer: “Steeds meer auto’s worden elektrisch. Dit heeft niet alleen effect op de verkoop, maar heeft bijvoorbeeld ook een enorme impact op het onderhoud, het gebouw en de infrastructuur van een autobedrijf. Deze ontwikkeling vraagt om een heel nieuw businessmodel. In totaal zijn dan ook ongeveer vijftig studenten uit vijf verschillende opleidingen van Hogeschool Windesheim ingeschakeld om onderzoek te doen. Begin februari hebben we ook een seminar voor hen georganiseerd om de opdracht toe te lichten en experts te laten spreken. Zo waren er bijvoorbeeld ook experts op het gebied van mobiliteit, ruimtelijke ontwikkeling, nieuwe businessmodellen, innovaties in de retail, energietransitie, deelsystemen en organisatiemodellen.”

Om een beroep op de expertise en het netwerk van Kennispoort Regio Zwolle te kunnen doen, zijn er twee voorwaarden. Ten eerste moet de onderneming gevestigd zijn in één van de 21 gemeenten van de regio Zwolle. En ten tweede moet het om een vernieuwend of innovatief idee gaan. “Het proces begint met een telefoontje waarna Kennispoort bij voorkeur ter plaatse een intakegesprek voert om de vraag vast te stellen. De opdrachten zijn niet alleen heel divers, maar variëren ook enorm van omvang. Samen met de ondernemer gaan we op ontdekkingsreis om de antwoorden op de vraag te vinden.”

Enthousiaste, innovatieve ondernemers helpen om hun ideeën daadwerkelijk op de markt te brengen en tot een groot succes te maken. Dat is wat Van der Meer zo aanspreekt in zijn werk als innovatieadviseur. “En ja, natuurlijk komt het ook weleens voor dat je het zelf geen goed idee vindt. Dat zeg ik dan ook eerlijk. We laten deze ondernemers graag het ongelijk bewijzen.” Een voorbeeld is de kunststof Dutchfiets, die door twee studenten werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim werd bedacht uit onvrede over het huidige aanbod. “Ik zag het aanvankelijk helemaal niet zitten en zei dat ook op basis van mijn ervaring als ontwerper in de fietsindustrie. Desondanks heb ik ze uitgedaagd het tegendeel te bewijzen en hebben wij hun geholpen met de doorontwikkeling van product en businessplan. Er zijn ondertussen duizend kunststof fietsen geproduceerd en verkocht. Zij hebben dus gelijk gekregen en daar geniet ik van.”