Met het thema ‘Levend erfgoed’ biedt Beemster samen met Purmerend een breed aanbod aan locaties en activiteiten tijdens het Open Monumenten Weekend op 9 en 10 september. Een praktische wandel- en fietsgids is gratis verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum in Middenbeemster en de VVV in Purmerend. Bij de fietsroute is keuze tussen 25 of 40 kilometer.

Naast bekende deelnemers zoals de musea, korenmolen De Nachtegaal, buurtschap ’t Hoekje, Fort Spijkerboor en het Beemster Arboretum zijn er dit jaar ook veel nieuwe monumenten te bezoeken. Op zaterdag zet de Smederij aan het Marktplein haar deuren open en op zondag is een rondleiding mogelijk op de Algemene Begraafplaats in Middenbeemster.

Historisch brandweermaterieel is op beide dagen te bewonderen op het Marktplein. De perenbomen bij het kruispunt Nekkerweg – Volgerweg, ooit op aandringen van landbouwpionier Wouter Sluis geplant, zijn als levend erfgoed te bewonderen tijdens de fietstocht.

In de 400-jarige Keyserkerk worden prachtige fantasiebloemstukken door Ranonkel Arrangeurs  tentoongesteld en is zowel de kerk als de toren te bezoeken. Het Agrarisch Museum Westerhem presenteert een aantrekkelijk verhaal over de historie en herbestemming van de 18e -eeuwse stolpboerderij Broedersbouw.

Op beide dagen is in Westbeemster, van oudsher de katholieke enclave van de Beemster, een gratis rondwandeling inclusief vertellingen over het roomse verleden. De wandeling begint om 11.00 en 13.30 uur, duurt anderhalf uur en start en eindigt bij Brasserie de Kerckhaen. Aanmelden voor een wandeling kan tot 8 september via een mail naar info@visitbeemster.nl met vermelding van dag, tijdstip en aantal personen.

Opening theaterseizoen

Op zaterdag 9 september wordt dit speciale weekend ondersteund door de aftrap van het theaterseizoen van het Cultureel Centrum Onder de Linden. Met om 11.00 uur een koffieconcert, in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. Om 15.00 uur staat de  cabaretvoorstelling ‘Boompje Beestje’ met Boban Benjamin Braspenning geprogrammeerd. De leden van The Angry Young Man zorgen om 20.00 uur voor een goede rockbeleving. Voldoende aanbod om een mooie combinatie te maken met het Open Monumenten Weekend in Beemster!

Zie voor meer informatie www.visitbeemster.nl/actueel.

Foto: Stolpboerderij Broedersbouw  

Bron: VISIT Beemster