Glasvezelnetwerken zijn niet nieuw, maar er zijn verschillende manieren om het netwerk te benutten. Bij Bright Access in Enschede gebruiken ze bestaande hoogwaardige technieken om het dataverkeer nog veiliger te maken. Hiermee verovert het slechts vijf jaar oude bedrijf in rap tempo de markt. Na de start in Enschede en omgeving is een jaar geleden ook de regio Zwolle aan de beurt gekomen: “Ook in Zwolle willen we het bedrijfsleven gaan voorzien van de meest veilige internetverbinding”, aldus Bright Access-eigenaar Janarthanan Sundaram.

“Het midden- en kleinbedrijf in de regio Zwolle is voor ons heel belangrijk, omdat het één van de belangrijkste economische hotspots in Nederland is. De vraag naar betaalbaar breedband is dan ook enorm in dit gebied. Toen we vijf jaar geleden begonnen met onze dienstverlening zijn we heel snel uitgebreid richting het Noorden (Groningen en Assen) en het Zuidwesten (Nijkerk). Uitbreiding richting Zwolle was dan ook in alle opzichten een logische stap.”

Punt-puntverbindingen

Hoe werkt het dan? Bright Access verzorgt rechtstreekse verbindingen tussen bedrijven en leveranciers van clouddiensten. Doordat het dataverkeer via een punt-puntverbinding van de klant direct naar de servers van de leverancier gaat, wordt de onveilige omweg over het internet overbodig. Duurzaam, praktisch en betaalbaar. Bedenker van dit unieke systeem is Janarthanan Sundaram legt uit hoe zijn product in technisch opzicht bijdraagt aan het waarborgen van veilig internetverkeer: “Alles gaat digitaal en dat betekent dat de gegevens die opgeslagen worden waardevoller en privacygevoeliger zijn dan ooit. Veiligheid is het belangrijkste thema en daarin is Bright Access onderscheidend en uniek. Onze verbindingen zijn geen snelweg waar iedereen maar overheen mag gaan. In tegenstelling tot onze con-collega’s zorgen wij wel voor een veiligheidsoptimum bij onze gebruikers. Dat doen we door het verkeer dat niks te zoeken heeft op ons netwerk te weren.”

| “Data niet zichtbaar op internet” |

Dit belooft natuurlijk iedereen, maar omdat Bright Access haar eigen netwerk beheert en daadwerkelijk aanwezig is in heel veel datacentra is het mogelijk om bedrijf kritische processen van klanten preventief te vrijwaarden van malware, spam en virussen. “Dat kan alleen omdat niet te zien is wat onze klant aan het doen is en de systemen van de clouddienstleverancier ook niet zichtbaar zijn op het internet. Hierdoor zijn onze klanten veel minder gevoelig van aanvallen. De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van clouddiensten waar de bedrijven waaraan wij leveren gebruik van maken, gaat daardoor enorm omhoog.”

Maximale veiligheid

Het scheiden van diensten zoals internet, telefonie en camerabewaking betekent dat er met verschillende publieke IP-adressen gewerkt wordt en ook dat waarborgt de veiligheid van de bedrijfsgegevens. “Het datatransport vindt plaats zonder dat er iemand tussen kan komen en dat betekent: maximale veiligheid.”

| “Toenemende vraag vanuit MKB” |

Daarin is Bright Access uniek, zeker om het Overijsselse bedrijf de punt-puntverbindingen realiseert met hoogwaardige technologie. “Deze technologie is niet nieuw. Sterker nog: de techniek bestaat al sinds de jaren ’80, zoals IP VPN van KPN. Grote bedrijven en multinationals maken er al langer gebruik van. Dit soort diensten waren echter altijd erg complex en duur, waardoor het MKB er geen gebruik van maakte. Veel bedrijven kennen de mogelijkheden daarom niet. Als men de voordelen kent, willen veel bedrijven graag deze veiligere optie lichten, dat bewijst de toenemende vraag vanuit het MKB in de regio Zwolle wel.”

Schoon water

Sundaram vergelijkt het met het afnemen van water: Als de watermaatschappij water levert verwacht je ook dat het schoon is, zij laat de waterzuivering niet aan haar klanten over”, zo stelt hij. “Dat gebeurt bij internetbedrijven eigenlijk wel. Dat vinden wij niet kunnen. Onze filosofie is dat we het MKB zo goed mogelijk ondersteunen. Niet alleen door glasvezel aan te leggen, maar ook door een schoon netwerk te garanderen en preventief te werk te gaan als het gaat om online veiligheid van al het dataverkeer. De afgelopen vijf jaar hebben uitgewezen dat bedrijven dat stukje extra moeite heel erg waarderen.”

Meer informatie over de diensten van Bright Access?

Kijk op www.brightaccess.nl