Het Bijbels Museum en kunstenaar Caroline Waltman presenteren in samenwerking met Fotogalerie De Gang in Haarlem een nieuwe tentoonstelling met als titel Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld. De tentoonstelling is open voor publiek vanaf 14 januari 2023 en maakt deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 heeft vastgesteld, HAARlem 2023. De Gang nodigt hierin uitsluitend vrouwelijke fotografen uit.

In Eva, Sara en Hanna geeft Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat. Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn. Oudere vrouwen, zoals Sara of Elisabeth. Zussen als Martha en Maria. De foto’s van Bijbelse vrouwen worden afgewisseld met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken. 

Niet iedere bezoeker weet welke vrouwen voorkomen in de Bijbel, waar in de Bijbel ze genoemd worden en wat hun betekenis is voor de menselijke geschiedenis. Om dit snel inzichtelijk te maken, presenteren we in de tentoonstelling twee infographics van de Britse ontwerper Karen Sawrey, waarin zij ‘invloedrijke vrouwen’ uit de Bijbel in beeld brengt en hun bijdragen kort beschrijft.

Veel van de landen waar Waltman fotografeerde, hebben een geografische link met de Bijbel, zoals Jordanië, Palestina, Egypte, Israël, Griekenland (Patmos) en Italië. De verbanden die de kunstenaar legt tussen haar foto’s en de Bijbelse personages zijn associatief en open. Iedere toeschouwer kan daarom eigen relaties leggen tussen de wereldse vrouwenportretten en de Bijbelse vrouwen. 

Caroline Waltman en Karen Sawrey

Caroline Waltman is beeldhouwer, graficus en fotograaf. Ze ontwikkelde een gevarieerd oeuvre waarin symbiose, spiritualiteit, het geheugen, de zoektocht naar identiteit en de fascinatie voor tweedelingen en herhalingen terugkerende elementen zijn. Zij bedient zich van een alledaagse en poëtische beeldstijl. Karen Sawrey is grafisch kunstenaar en auteur van het boek De Infographic Bijbel (Kok Boekencentrum), waarin ze de Bijbel op geheel eigen wijze en volledig in infographics verbeeld.

Initiatiefnemers

Het Bijbels Museum produceert reizende tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Het presenteert deze bij verschillende partnerlocaties in Nederland. Fotogalerie De Gang is een initiatief van Doopsgezind Haarlem. De Gang vormt de toegang tot de verscholen Doopsgezinde kerk uit 1683. Door middel van exposities van geëngageerde, professionele fotografen wordt letterlijk een verbinding gelegd tussen thema’s van de buitenwereld en thema’s binnen de kerk. Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Iona Stichting, Mondriaan Fonds en Stichting De Zaaier.

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld is open voor publiek van 14 januari t/m 2 april 2023 in Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem. Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.