Van 17 t/m 20 juni is Koninklijk Theater Carré het decor voor een unieke experience waarin bezoekers nader kennis kunnen maken met de kunstenaars van Studio DRIFT en met het bewegend sculptuur EGO uit L’Orfeo.

Begin 2020 trok de Nederlandse Reisopera uitverkochte zalen met de opera L’Orfeo, een coproductie met kunstenaarscollectief Studio DRIFT en OPERA2DAY. Het kunstwerk EGO dat een prominente rol speelde in dit ‘Gesamtkunstwerk’ wordt vier dagen lang onderdeel van de experience ‘DRIFT in Carré’.

Vanaf donderdag 17 juni, 14.00 uur opent Theater Carré in Amsterdam vier dagen lang de deuren voor een unieke samenwerking met Amsterdams kunstenaarsduo DRIFT. Het theater zal decor zijn voor een bijzondere ontdekkingstocht, waar bezoekers in kleine groepen diverse kunstwerken en een work in progress van de kunstenaars kunnen beleven. Samen met Studio DRIFT en Theater Carré onderzoekt de Reisopera vier dagen lang de synergie in theater en beeldende kunst. 

DRIFT in Carré

Studio DRIFT en Theater Carré ontmoetten elkaar begin 2020 toen de Reisopera op twee uitverkochte avonden de opera L’Orfeo van Monteverdi in Carré bracht. Het kunstwerk EGO van DRIFT speelde een belangrijke dubbelrol in deze voorstelling, zowel die van acteur als van decor. Het Gesamtkunstwerk, geïnitieerd door regisseur Monique Wagemakers, bracht choreografie van Nanine Linning, kostuums van Marlou Breuls, een kinetische sculptuur van DRIFT, barokmuziek door Opera2Day, zangers en dansers bij elkaar. Deze nieuwe inzichten voor samenwerken smaakten naar meer en zo ontstond het idee voor DRIFT in Carré.

Bart van Meijl, interim-directeur van de Reisopera, is blij met dit gezamenlijke project: ‘Door middel van samenwerking met innovatieve partners van buiten de podiumkunsten willen wij de kunstvorm opera vernieuwen en verrijken. De opera L’Orfeo was een productie die begin 2020 uitverkochte zalen trok en lovende kritieken kreeg. We zijn blij dat het schitterende  kunstwerk EGO uit deze voorstelling straks voor een heel nieuw publiek te zien en te beleven is.’

De tour

In kleine groepen zullen bezoekers door publieke én backstage ruimtes van Carré de werken en visie van Studio DRIFT ervaren. Niet alleen op het toneel zal een groot bewegend sculptuur de hoofdrol spelen. Ook backstage – normaal niet te betreden – krijgt nieuwe functies als werk- en expositieruimtes. Daar is ook work in progress van het kunstwerk Fragile Future, onlangs gepresenteerd voor Koningin Máxima in Huis Ten Bosch, te zien is. Voor deze tentoonstelling werkte Studio DRIFT onder andere samen met harpiste Lavinia Meijer.

Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré: ‘Carré brengt makers samen, binnen de podiumkunsten maar ook vanuit andere kunstdisciplines. Cultuur in de volle breedte geeft je ruimte, in je hoofd en hart. Hoe mooi is het om de ruimtes in ons pand letterlijk open te stellen voor deze inspirerende samenwerking van makers.’

Fragile Future

Studio DRIFT toont voor de eerste en eenmalig het maakproces van Fragile Future, het kunstwerk met paardenbloemen dat te zien was bij het verjaardagsinterview van Koningin Máxima.

Lonneke Gordijn, kunstenaar Studio DRIFT: ‘Kunst heeft de kracht om mensen te verbinden. Met name in tijden van crisis merken we hoe belangrijk dat is. Wij voelen een grote noodzaak om fysiek het publiek te blijven bereiken.’

Foto: © Ossip van Duivenbode