Er is één week in het jaar, waar bijna elke woonwijk is afgesloten door hekken, met daarachter een enorm springkussen en tientallen rondrennende, geschminkte kinderen: buitenspeelweek! Van woensdag 9 juni t/m zondag 13 juni organiseert de Buitenspeel coalitie samen met diverse partners de Buitenspeelweek 2021.

Terwijl kinderen vroeger om 7.00 uur ’s ochtends al stonden te popelen om naar de speeltuin te gaan, is buitenspelen tegenwoordig helemaal niet meer zo populair. 15% van de kinderen speelt namelijk nooit (!) buiten. Spijkerbroeken die je na één keer dragen kunt weggooien door de grasvlekken, stampen in modderplassen en ballen over de schutting van de buren, zijn ingeruild voor telefoons, iPads en bankhangen.

De buitenspeelcoalitie, bestaande uit: Jantje Beton, Johan Cruyff foundation en Krajicek Foundation, hebben de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk kinderen in Nederland in beweging te krijgen. ‘De komende jaren werken de partijen nog intensiever samen om de bestaande speel- en beweegvoorzieningen maximaal in te zetten, hulp en inspiratie te bieden bij bewegend- en spelend leren op school en de kennis en bewustwording te vergroten bij ouders over de waarde van meer buiten spelen en bewegen’, meldt de organisatie van de Buitenspeelweek.

Je hoort het altijd iedereen zeggen: ‘Buitenspelen is goed voor je kind!’ Maar waarom is het nou eigenlijk zó goed? Buitenspelen bevordert de ontwikkeling van de motoriek. Door bijvoorbeeld te fietsen, voetballen of te klimmen ontwikkelt het kind allerlei motorische vaardigheden. Naast dat je kind dus bijvoorbeeld leert hoe vallen -en opstaan werkt, is buitenspelen ook goed voor de sociale vaardigheden: vriendjes maken!

En omdat buitenspelen dus in allerlei opzichten zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, is het meer dan logisch dat er een nationale Buitenspeelweek is. Hoewel het coronavirus enige beperkingen oplegt, wordt op woensdag 9 juni met behulp van Nickelodeon en Jantje Beton de Buitenspeelweek afgetrapt met een Poster Walk door de buurt. ‘De Poster Walk stimuleert kinderen om alleen of samen met hun vriendjes erop uit te gaan en lekker buiten te spelen. Wij hopen dat zoveel mogelijk huishoudens de posters op het raam zullen plakken, zodat kinderen op zoek kunnen gaan naar alle verschillende posters in hun eigen buurt. De posters zijn geprint op A3-formaat en bevatten allen een eigen opdracht zoals Fantasie verstoppertje, Coole move, Draai neus en vele andere gekke, spannende en speelse opdrachten’, aldus de organisatie.

Je kan tijdens deze week als ouder ook zelf activiteiten organiseren voor de kids in jouw buurt. Zo help je mee om zoveel mogelijk kinderen en jongeren aan het spelen, bewegen en sporten te krijgen. Dat de kinderen binnen blijven om TV te kijken heeft geen zin, want in de middag gaan de tv-zenders Nickelodeon en Nick Jr. op zwart.

De Buitenspeelweek wordt gehouden door heel Nederland.

Tekst: Nikola van Krieken

Foto: Pxhere