Op de laatste dag van het Europees kampioenschap RS:X heeft Kiran Badloe op superieure wijze de medalrace gewonnen. De windsurfer klom zo naar de derde plaats in het eindklassement. Lilian de Geus eindigde in de afsluitende race als derde en bleef zo de nummer negen in de rangschikking.

De doelstelling voor beide surfers uit de Olympische Selectie van TeamNL Zeilen was om te zien waar ze staan. Na een zomer met veel windfoilen kreeg de vertrouwde RS:X weer eens de benodigde aandacht van de twee wereldkampioenen op dit board. In het begin van de serie gebruikte Badloe nog de term roestig voor zijn eigen prestaties. Lilian de Geus haar coach Jacco Koops zei eerder deze week dat De Geus wedstrijdritme miste. Beide atleten hadden wel voldoende snelheid. Met andere woorden; voldoende antwoorden om de focus in de trainingsarbeid, op weg naar de uitgestelde Spelen van Tokio, naar de RS:X te verschuiven.

Badloe: ‘We hebben de coronaperiode moeten overbruggen zonder competitie op het huidige olympische board. Dus we konden niet kunnen checken hoe de anderen het hebben gedaan. Veel jongens hebben keihard doorgetraind. En dat is logisch ook omdat veel nog hun selecties moeten afronden. Wij hebben het wat rustiger aan gedaan. Daar ben ik best wel blij mee dat we de focus op de foil hadden. Ook omdat we ons nu realiseren dat we komende winter hard aan de bak moeten om straks weer helemaal vooraan te varen.’  

Casper Bouman interim-coach van Badloe:  ‘Het was een moeizame week. We wisten van het begin dat het lastig zou worden met zo weinig uren het water. Uiteindelijk laat Kiran wel zien wat hij echt kan. Hij maakte hier en daar wat kleine foutjes maar gedurende de week pakt hij het steeds beter op en laat zijn kwaliteit zien in de laatste races. Vooral deze medalrace van vandaag was echt grote klasse. Dus een mooie week, trots om Aaron te mogen vervangen, heerlijk om met dit soort topatleten te werken, goede chemistry en goede vibe en het beste eruit gehaald.’

‘We zijn zeker op de goede weg. Voor mij heeft het gewerkt met het foilen want ik was mentaal met iets anders bezig en dat is voor mij belangrijk. Want een jaar lang full-time op de RS:X, alleen maar trainen, is zwaar. Maar het zet je aan het denken van ‘kom op Lilian’, je moet weer hard werken en de uren maken op de RS:X om er in Tokio straks te staan. Dus vanaf nu weer de focus vol op het bestaande olympische board en het foilboard kan weer de kast in’, aldus De Geus.

Foto: Joao Costa Ferreira