Hellebrekers is de specialist in totaaloplossingen voor proces- en gebouwinstallaties. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Nunspeet heeft zich in de afgelopen decennia ontpopt als specialist op twee gebieden: Industriële Automatisering en Water & Leisuretechniek. Die laatste is voor commercieel manager Marcel van den Berg het focusgebied bij zijn gesprekken in Oost-Nederland. Hellebrekers wil daar groeien en die ambitie wordt onderstreept door de plannen voor een nieuwe vestiging in het Noorden. “Van daaruit gaan we de noordelijke provincies en de bovenkant van de regio Zwolle nog beter bedienen als het gaat om het leveren van innovaties en duurzame installaties.” 

Hellebrekers grote speler op de Nederlandse markt 

Hellebrekers werd vijftig jaar geleden opgericht door Louis Hellebrekers en bouwde de eerste zwembaden op verschillende vakantieparken die toen op de Veluwe ontwikkeld werden. Inmiddels behoort Hellebrekers tot de grote spelers op de Nederlandse markt als het gaat om water en leisure. Hellebrekers dankt die leidende positie aan het totaalpakket van installaties dat ze leveren van ontwerp, tot realisatie, tot het beheer van de technische installaties. Uniek hierbij is dat Hellebrekers de prestaties op het gebied van onderhoud en energie tot wel dertig jaar garandeert. 

In de regio Zwolle wist Hellebrekers de afgelopen jaren een enorme groei te realiseren door de uitvoering van onder meer een aantal toonaangevende zwembadprojecten. Denk aan zwembad De Vrolijkheid in Zwolle, zwembad On Campus in Zwolle, zwembad De Steur in Kampen en het zwembad in Hattem. Recent is daar een mooie nieuwe opdracht bijgekomen: Hellebrekers zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de realisatie van het nieuw te bouwen sportcomplex in Nunspeet, dat geheel energieneutraal wordt. 

Alle techniek onder één dak 

Het bedrijf specialiseerde zich behalve in waterbehandelingsinstallaties ook verder in klimaat, sanitaire en elektrotechnische installaties. Alle worden geheel zelfstandig door Hellebrekers gerealiseerd. Daarnaast heeft het bedrijf vandaag de dag alle kennis in huis op het gebied van regeltechniek, waarbij eigen programmeurs en technici worden ingezet voor het zo efficiënt mogelijk inzetten van de installaties. De projecten van Hellebrekers binnen de water en leisure markt lopen sterk uiteen. Ze variëren van publieke zwembaden, zorg- en therapiebaden en recreatieparken tot pools en sauna’s op mega-jachten. Maar ook Artis, Madurodam, Nemo en Soldaat van Oranje behoren al jarenlang tot de vaste klantengroep van Hellebrekers. 

Naast de vele projecten in de water en leisuremarkt is Hellebrekers in de afgelopen jaren ook betrokken geweest bij een groot aantal andere, prestigieuze bouwprojecten in Zwolle. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld technische installaties verzorgd voor theater De Spiegel, de brandweerkazerne aan de Marsweg en het historisch centrum Overijssel onthult Van den Berg.  

Innovaties 

Hellebrekers is continu bezig met het innoveren van haar diensten. Eén van de nieuwste innovaties waar Hellebrekers aan werkt, is het chloorvrije zwembad. Van den Berg: “Het chloorvrije zwembad is één van de innovatieve projecten die momenteel worden uitgerold. Het gaat hier om een nieuwe manier van desinfectie waarbij er wordt gewerkt met een biologisch filter in combinatie met UV licht. Het grote voordeel hiervan is dat een aantal negatieve eigenschappen van chloor (geur en bepaalde bijwerkingen) hierbij tot het verleden behoren. Heel veel kan en wil Van den Berg er nu nog niet over zeggen, maar het eerste chloorvrije zwembad zit er aan te komen. 

Andere innovatieve projecten zijn de onlangs gerealiseerde sportaccommodaties in Hilvarenbeek, Malden en Bilthoven. Deze accommodaties zijn geheel all-electric uitgevoerd en er zijn prestatiegaranties afgegeven op het gebied van onderhoud en energie. Ze hebben geen gasaansluiting meer, waardoor ze een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstellingen van de overheid aangaande de reductie van CO2 uitstoot. 

Groei 

Voor de komende jaren richt het bedrijf zich op continuïteit door het onderhoud en beheer van de projecten goed uit te blijven voeren. Daarnaast blijft het innoveren en vernieuwen voor haar klanten belangrijk, en zal het nu al landelijke werkgebied verder worden uitgediept door middel van uitbreiding van het aantal duurzame samenwerkingen in Noord- en OostNederland. “We hebben op dit moment 250 vakmensen in vaste dienst, vijf vestigingen verdeeld over Nederland en België en daar komt met een vestiging in het Noorden binnenkort waarschijnlijk een zesde vestiging bij. 

| “Oplossingen die ertoe doen” | 

Wij verwachten dat ons marktaandeel in de water en leisure en in de industriële automatisering de komende jaren verder zal toenemen. Wij leveren oplossingen die ertoe doen, nu én in de toekomst. Daar draait het om bij techniek. Daarom realiseert Hellebrekers voor haar klanten de techniek die hen helpt bij het realiseren van hun organisatiedoelstellingen.