Het Grachtenfestival wordt deze zomer gehouden van 11 t/m 20 augustus. Natuurlijk zijn er ook weer veel gratis concerten, maar ook de kaartverkoop voor de bijna 150 andere concerten is inmiddels gestart. ‘Ik verheug me enorm op het festival deze zomer. Er zitten weer parels tussen en het zal moeilijk kiezen zijn. Natuurlijk zijn er weer enkele premières, er zitten intieme locaties tussen, en nieuwe reeksen. Overal vind je muziek, dankzij bijna 600 musici die dit jaar komen spelen’, aldus directeur Marie-Luce Bree.  

Het Grachtenfestival

Het thema van het Grachtenfestival deze zomer is: ‘De toon verandert, de muziek blijft”. Dat gaat over de onrustige tijd waarin we leven enerzijds, de stabiliteit van het festival daar tegenover en de (gedwongen) flexibiliteit van de nieuwe generatie musici. Over de zoektocht van jonge makers naar een interpretatie van de wereld om hen heen en de nieuwe klanken die dat voortbrengt. Met dit statement wil het Grachtenfestival uitdragen dat muziek een vorm van geschiedschrijving is. Waarbij de Westerse canon niet langer vanzelfsprekend de basis is, maar we al het moois in muziek in de volle breedte koesteren en willen laten horen!

Nieuwe reeks

Het Grachtenfestival en de Keep an Eye Foundation slaan de handen ineen voor een spectaculaire nieuwe serie concerten: ‘de Jazz Gems’. Voor deze serie zijn vier “Gems” geselecteerd: Kika Sprangers, Anna Serierse, Lucas Santana en Bnnyhunna. Deze toptalenten krijgen volledige vrijheid om hun eigen programma samen te stellen. Verwacht nieuwe composities, uitdagende samenwerkingen en spectaculaire locaties.

Dit jaar is Tolhuistuin hét festivalhart van het Grachtenfestival. Van ’s morgens 10.00u tot ’s nachts 01.00u vinden hier bijna 50 concerten plaats gedurende de 10 festivaldagen, ruim een kwart van het hele aanbod. Van kinderconcerten, tot clubconcerten, jazz en klassiek én bijna 20 concerten zijn hier gratis toegankelijk – zoals de concerten in de tuin en de dagelijkse live uitzendingen van het radioprogramma Earbites van NPO Klassiek met Dieuwertje Blok.

Openingsconcert

De 26e editie gaat spetterend van start op de Y-helling van het NDSM met het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van Wouter Vossen. Solist Nikola Meeuwsen (piano) is Artist in Residence van het Grachtenfestival 2023 en speelt daar het 5e Pianoconcert van Beethoven. In het voorprogramma hoor je de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2023: sopraan Sabra El Bahri-Khatri, harpist Joost Willemze en violiste Emma Roijackers. De avond wordt feestelijk afgesloten door de Roaring Cats, een hot/swing jazzband.  Het openingsconcert begint op vrijdag 11 augustus om 18:30u en is gratis toegankelijk.

Premières

Elif Murat heeft van het Grachtenfestival de compositieopdracht voor 2023 gekregen. Haar werk gaat in première in het nieuwe festivalhart: Tolhuistuin. Dit concert wordt allesbehalve traditioneel: een heuse experience, met nieuwe muziek, een fantastisch instrumentarium, kostuums, beeldprojecties en dans. SALIX blaast kameropera nieuw leven in. De jonge theatergroep bedient een nieuwe generatie operaliefhebbers met toegankelijke en duurzame kameropera’s: humorvol, toegankelijk én compact. Tijdens het Grachtenfestival brengen ze dit jaar The Bear (1967) van de Engelse componist William Walton, naar het gelijknamige verhaal van Anton Tsjechov.

Er zijn in totaal elf stukken die hun première beleven tijden het festival, waaronder nieuwe composities in de reeks Opus Novum en bij de Vertelconcerten, in de genres jazz, klassiek en opera. In de series Jong Talent in de Oude Wester en Grachtenfestival Lanceert, worden bijzondere jonge musici gepresenteerd.

Fotcredits: @Melle Meivogel