De Hermitage aan de Amstel krijgt een nieuwe naam. Het Amsterdamse museum gaat vanaf 1 september als H’ART Museum door het leven. Een van de redenen voor de naamswijziging zijn de drie nieuwe samenwerkingspartners die het heeft gevonden: het Parijse Centre Pompidou, het British Museum uit Londen en het Smithsonian American Art Museum. Door de verbintenis met deze internationale topmusea komen wereldberoemde kunstcollecties naar Amsterdam.. H’ART Museum opent vensters op de wereld en toont de verbindende kracht van kunst.

Directeur Annabelle Birnie: ‘Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule. We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties.’

Partners van wereldformaat

H ÁRT Museum gaat samen met internationale partners tentoon[1]stellingen naar Amsterdam brengen. Daarvoor wordt voortaan geput uit de rijke en zeer uiteenlopende collecties van deze musea, de founding partners. Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Het British Museum kent als een van de oudste musea ter wereld een collectie die continenten en oceanen omspant. Smithsonian American Art Museum (SAAM) heeft naam en faam als een van de bekendste musea van het Smithsonian Institution. SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid.

Highlights

De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum is de Kandinsky tentoonstelling met Centre Pompidou medio 2024. Van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power. Eind 2023 maken we de volledige programmering voor de komende jaren bekend. Vanaf vandaag is er al werk van een van de museumpartners in Amsterdam te zien: uit de collectie van het Smithsonian American Art Museum wordt in de hiervoor ingerichte gloednieuwe H’ART Museumzaal de video[1]installatie Clubbing (2012) van Martine Gutierrez (1989) getoond. Nieuw is ook het werk van Patricia Kaersenhout (1966) uit de ABN AMRO Collectie dat wordt getoond in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 – 1 juli 2024). In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van Amsterdam gevierd met een grote tentoonstelling in H’ART Museum in samenwerking met The Leiden Collection. Een van ‘s werelds belangrijkste particuliere collecties 17de-eeuwse Nederlandse kunst, met een groot aantal Rembrandts, komt naar de hoofdstad. Niet eerder waren alle 17 Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen.

Nieuwe naam en nieuwe huisstijl

De nieuwe naam geldt vanaf vrijdag 1 september 2023. Tot die datum blijft de naam Hermitage gekoppeld aan de lopende tentoonstellingen en activiteiten.

Over H’ART Museum

H’ART Museum brengt kunst en verhalen van over de hele wereld op een eigenzinnige manier bij elkaar in Amsterdam. Wij kijken over grenzen en openen vensters voor wereld[1]beroemde collecties. Dat doen wij in samenwerking met onze museale internationale partners: British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Ons museum is een dynamisch huis, waar we ons nationale en internationale publiek gastvrij ontvangen. VriendenLoterij, Heineken en ABN AMRO steunen de nieuwe koers van het museum. Wij zijn verheugd dat wij nu ook een nieuwe samenwerking met de ELJA Foundation kunnen aankondigen.

Foto: Janiek Dam