Van 10 t/m 16 oktober is het de Week van de Mentale Gezondheid. Veel steden en gemeenten besteden hier landelijk aandacht aan. Er worden rondom het thema ‘mentale gezondheid’ veel activiteiten georganiseerd waar iedereen aan kan deelnemen.
De mondiale dag in het teken van psychische gezondheid (World Mental Health Day), vindt elk jaar plaats op 10 oktober. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan psychische gezondheid. Veel steden in Nederland hebben hier ‘de week van de mentale gezondheid’ van gemaakt, waarin veel activiteiten, tentoonstellingen en workshops worden georganiseerd die met het thema te maken hebben.
Hét aanspreekpunt in Nederland
In Nederland zijn er verschillende organisaties die bewust bezig zijn met het verbeteren van de mentale gezondheid. Een van deze organisaties is ‘MIND.’ ‘MIND wil psychische gezondheid bevorderen en alle mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. MIND is hét aanspreekpunt in Nederland voor alle vragen rond psychische gezondheid. We strijden voor een betere behandeling en ondersteuning en voor meer begrip en respect in de samenleving’, aldus de organisatie.
#OpenUp
Dit jaar kiest MIND het thema ‘#OpenUp’ voor de dag van de psychische gezondheid. ‘Sinds 2017 organiseert MIND samen met Human en 3FM de #OpenUp campagne: een week waarin we iedereen en in het bijzonder jongeren oproepen open te zijn over psychische problemen. Praat erover, en laat ook aan anderen zien dat jij openstaat voor het verhaal van een ander’, schrijft de organisatie.
Hoe kan je iets voor een ander betekenen?
Ook onze hoofdstad Amsterdam besteed uiteraard aandacht aan het onderwerp. Dit jaar worden er op meer dan twintig plekken in de stad activiteiten georganiseerd; talkshows, buurtactiviteiten, een schilderworkshop in het Van Gogh of de Lekker in je Vel-markt, je kan het zo gek niet bedenken. Ook gemeente Amsterdam heeft een thema verbonden aan de week, namelijk ‘samen020’. ‘Wij zijn samen Amsterdam. We hebben elkaar nodig voor een bloeiend leven. Iets betekenen voor elkaar is hierin belangrijk. Dat kan van een kopje koffiedrinken met een nieuwe buur tot een disco organiseren. Iets betekenen voor een ander helpt bij het verminderen van stress, verdiept nieuwe contacten en geeft nieuwe inzichten. Ook kan het je gevoel en zelfverzekerdheid positief beïnvloeden. Samen020 gaat over de vraag: hoe kan je iets voor een ander betekenen?’, zegt organisatie Thrive, die de activiteiten in Amsterdam organiseert en in goede banen leidt.
Op de website van Thrive is een blokkenschema te zien met activiteiten die worden georganiseerd. Zo worden er bijvoorbeeld Webinars gegeven, maar kan men ook meedoen aan bijvoorbeeld stoelyoga, is iedereen welkom om een film te kijken in Pakhuis de Zwijger, of om mee te doen aan een schilderworkshop. Ook worden er diverse lunches en brunches georganiseerd. De week sluit zondag 16 oktober af met een bijeenkomst bij het Lichthuis in Amsterdam-West.
Mental Health Art Tour
Maar ook andere steden besteden aandacht aan deze belangrijke topic. Museum van de Geest in Haarlem, gevestigd op de Schotersingel 2, heeft bijvoorbeeld ook een uitgebreid programma boordevol activiteiten. Zo trapt de Mental Health Art Tour in dit museum af met een tentoonstelling. Vanaf 7 oktober zijn daar voor het eerst de portretten van tien personen te zien én de bijbehorende persoonlijke verhalen te beluisteren.
Prikkelarm museumbezoek
Ook organiseert het museum op dinsdag 11 oktober een ‘prikkelarm museumbezoek.’ ‘Een museumbezoek is niet voor iedereen vanzelfsprekend vanwege de aanwezigheid van prikkels: geluiden, felle lampen en drukte. Daarom organiseren we tijdens de Week van de Mentale Gezondheid voor de tweede keer een prikkelarme openstelling in onze vestiging in Haarlem. Dit is voor mensen die bijvoorbeeld door autisme, ziekte of beperking op een andere manier prikkels verwerken en soms lager in hun energie zitten, waardoor een museumbezoek als slopend ervaren kan worden”, zo stelt het museum.
Daarnaast heeft Museum van de Geest een training ontwikkeld waarin bezoekers op een nieuwe manier naar kunst leren kijken en ervaren hoe dit kan bijdragen aan de mentale gezondheid. Tijdens ‘A Mindful Break’ op donderdag 13 oktober is het daarom tijd voor Mindfulness. De bezoekers nemen uitgebreid de tijd voor een kunstwerk aan de muur. De kunstwerken die centraal zullen staan zijn de Masterpieces van Marlene Dumas.
Belang
Al deze initiatieven zijn belangrijk om het taboe op psychische klachten tegen te gaan. Door het thema op deze manier door heel het land bespreekbaar te maken, zijn er hopelijk meer Nederlanders die in de toekomst weten hoe zij hun mentale gezondheid kunnen verbeteren, of die op tijd aan de bel zullen trekken.
Tekst: Nikola van Krieken
Foto: Pixabay
Recente reacties