Johan Cruijff had altijd aandacht voor kwetsbare kinderen. Zo had hij ook de wens om iets te betekenen voor vluchtelingenkinderen. Dankzij de samenwerking van de Cruyff Foundation, Movement On The Ground en de spelers van de Nationale Postcode Loterij is deze wens nu in vervulling gegaan; Het eerste Cruyff Court op Lesbos is gerealiseerd. 

Contentmaker Kalvijn werd gevraagd de Griekse vluchtelingensituatie en de impact van ruimte voor sport en spel op kinderen onder de aandacht te brengen bij jongeren. Middels de steun van de spelers van de Nationale Postcode Loterij kwam er geruime tijd geleden al 1 miljoen euro vrij om 3 Cruyff Courts aan te leggen plus een ontwikkelprogramma te draaien met jongeren om samen met hen continue activiteiten te verzorgen op het veld. De brand op vluchtelingenkamp Moria, waar het Cruyff Court oorspronkelijk geplaatst zou worden en covid-19 vertraagden alles, maar nu is het eerste Cruyff Court een feit!

De kracht van sport

Samen geloven de Cruyff Foundation en Movement On The Ground dat een menswaardiger bestaan voor vluchtelingen én meer verbinding tussen de vluchtelingen en de lokale bevolking gerealiseerd kunnen worden door de inzet van sportfaciliteiten en -begeleiding. Sport en spel kan namelijk letterlijk voor verandering zorgen, zeker ook in onderlinge verhoudingen. Sport is een universele taal, ongeacht achtergrond, cultuur, religie of beperking. Het zorgt voor ontwikkeling, zelfvertrouwen, maar ook voor verbinding. En daar heeft ieder mens, en hebben juist ook kinderen, recht op.

Kalvijn op Lesbos

De vluchtelingensituatie is ‘iedereen’ bekend, maar voor velen ook een ver van hun bed show. Doordat deze vooralsnog weinig verandert, is het ook (te) weinig in het nieuws. Dat zorgt dat de situatie voor de gemiddelde Nederlander nog verder weg lijkt, maar voor de vluchtelingen die naar veiligheid zoeken in Europa, zijn onze aandacht en steun heel welkom.

De Cruyff Foundation en Movement On The Ground vroegen contentmaker Kalvijn de vluchtelingensituatie inzichtelijk te maken voor een jongere doelgroep. Dat doet hij middels een social documentaire waarin hij in 4 afleveringen op z’n Kalvijn’s in beeld brengt wat er speelt. Je hoort aangrijpende verhalen van de kinderen die er spelen, ziet hoe schrijnend het leven daar is en hoe fijn het kan zijn dan af en toe een potje te kunnen voetballen. De afleveringen zijn van 5 t/m 8 augustus dagelijks vanaf 15:00 uur te zien op het Instagram kanaal (IGTV) van Kalvijn.

‘Elke mogelijkheid die ik krijg om bijzondere verhalen van mensen vast te leggen, probeer ik aan te grijpen. De algemene berichtgeving over dit onderwerp gaat tegenwoordig, denk ik, een beetje aan de jongeren voorbij, ook omdat het vaak over de ‘grote lijnen’ gaat. Het persoonlijke niveau, de pure verhalen, vind ik een mooie manier om toch jongeren ‘engaged’ te houden met dit onderwerp.’  In totaal komen er 3 Cruyff Courts, twee op Lesbos (1 in het kamp en 1 voor de lokale Grieken) en een op Samos.