Het laatste weekend van augustus wordt in Ommen traditioneel gereserveerd voor het Ommer Kunstweekend. Diverse beeldende kunstenaars presenteren dan hun werk in eigen atelier of bij een collega-kunstenaar. Dit jaar zijn er door de bekende omstandigheden iets minder kunstpunten dan anders, maar toch zijn er twee galeries en elf kunstlocaties die de deuren openen voor het publiek.

In totaal 28 kunstenaars presenteren zich op locaties in het centrum en in landelijk gelegen ateliers. Een mooie gelegenheid om met de fiets dit gebied te ontdekken, dat ook vaak voor de kunstenaar een inspiratie is geweest voor het werk.

Het Ommer kunstweekend, toen nog kunstroute, kon vorig jaar vanwege de maatregelen rond covid-19 niet doorgaan. Ondertussen heeft het organiserende team de naam kunstroute gewijzigd in kunstweekend. Door de soms verspreide ligging van de kunstpunten bleek het altijd moeilijk een echte ‘route’ langs de kunstpunten samen te stellen. De naam creëerde verkeerde verwachtingen. Er is dus nu geen uitgestippelde route, maar op een overzichtelijk kaartje in de folder zijn de diverse locaties, zowel in het centrum als in het fraaie buitengebied, goed te vinden.

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting Vechtdalkunsten, waarin zo’n 120 kunstenaars die werkzaam zijn in de streek zich hebben verenigd. Er is een folder beschikbaar waarin alle kunstpunten zijn vermeld. Deze is o.a. verkrijgbaar in het bezoekerscentrum van Ommen (Hammerweg 59a) of alle andere locaties, te herkennen aan de beachvlag van Vechtdal Kunsten.