Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam kent met Fabrique des Lumières een nieuw digitaal kunstcentrum: Het permanente kunstcentrum in Amsterdam is een initiatief van het Franse bedrijf Culturespaces dat bekend is van de oprichting van Atelier des Lumières in Parijs. In Fabrique des Lumières zullen immersieve exposities te zien zijn van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars. Met behulp van geavanceerde technologie worden de kunstwerken door lichtprojecties en begeleidende muziek tot leven gebracht.
De eerste expositie bestaat uit werken van de kunstenaar Gustav Klimt en zijn tijdgenoten en biedt de bezoeker een nieuw perspectief op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw. Deze en drie andere exposities zijn te zien tot en met 31 december 2022 – in 2023 volgt een nieuwe programmering.
De eerste expositie in Fabrique des Lumières zal op vernieuwende wijze een eeuw aan Weense schilderkunst tot leven laten komen met het werk van Gustav Klimt (1862 – 1918) en zijn tijdgenoten. Gouden en felgekleurde portretten, landschappen en naakten worden getoond. Bezoekers ontdekken meesterwerken – zoals Klimt’s beroemde schilderij De kus – op groot formaat en worden ondergedompeld in het keizerlijke Wenen, eind negentiende eeuw. Klimt was de belangrijkste kunstenaar van de Wiener Secession, een kunstenaarsvereniging die begin twintigste eeuw afstand wilde nemen van de traditionele opvatting van kunst. Het gebruik van de kleur goud en de decoratieve motieven stonden symbool voor deze artistieke revolutie. De expositie is gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi.
Onderdeel van de programmering in Fabrique des Lumières is de korte expositie ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’. Deze expositie, gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, levert een indrukwekkende totaalervaring op van het werk van de Weense artiest Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000). De kunstschilder en architect was sterk beïnvloed door de Wiener Secession en vertegenwoordigde een artistieke heropleving van de stroming in de twintigste eeuw. Zijn grote respect voor natuur en mens zijn terug te vinden in zijn schilderkunst en architectuur. Net als Gustav Klimt vervangt Hundertwasser het perspectief door kleine omkaderde vlakken en geeft hij de voorkeur aan levendige lijnen en onregelmatige vormen boven rechte lijnen.
Fabrique des Lumières
De exposities van Fabrique des Lumières – die voor alle generaties toegankelijk zijn – zijn zo vormgegeven dat zij de architectuur van de Zuiveringshal West, met zijn zeventien meter hoge muren en 3.800 m2, helemaal tot zijn recht laten komen. Fabrique des Lumières maakt gebruik van geavanceerde, unieke technologie om immersieve exposities te presenteren die worden gewijd aan verschillende hoofdpersonen uit de kunstgeschiedenis. Sinds de opening in Parijs in 2018 heeft Atelier des Lumières meer dan drie miljoen bezoekers getrokken voor gedigitaliseerde kunstwerken van onder anderen Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí.
Foto @Eric Spiller
Recente reacties