Op 24 april werd bekend dat Julidans, het jaarlijkse dansfestival in Amsterdam, niet door kon gaan. Omwille van het coronavirus was de organisatie genoodzaakt het festival dit jaar te annuleren. Deze editie zou alweer de dertigste zijn en stond gepland van 30 juni tot en met 12 juli. Kortgeleden kwam de organisatie met goed nieuws. Het festival kan toch deels worden gehouden.

OFF VENUE wordt door Julidans georganiseerd in samenwerking met WhyNot, een innovatief platform voor moderne dans, en bestaat uit vier dans- en performance routes langs bijzondere groene locaties in Amsterdam-West op vrijdagavond 3 juli en zaterdagavond 4 juli voor maximaal 25 personen. Lisa Groot, campaign manage bij Julidans vertelt: ‘We hebben altijd meerdere programmaonderdelen: het hoofdprogramma, het Nederlands programma, NL, het Next-programma, voor nieuw talent, en Extended. Extended is een programma dat door de stad gaat. Een onderdeel daarvan, wat we al drie jaar doen, is OFF VENUE. Dat zijn performances buiten op plekken in Amsterdam-West. We hadden dit programma al met WhyNot en eigenlijk was dit het enige programma wat we overeind konden houden.’

Julidans houdt tijdens OFF VENUE uiteraard rekening met de coronamaatregelen, ‘Het is coronaproof omdat je in de buitenlucht staat en je gemakkelijk de 1,5 meter afstand kunt houden,’ aldus Groot. Tijdens OFF VENUE zijn er performances te zien van onder andere choreograaf en performer Cherish Menzo, theatermaker Igor Vrebac en multidisciplinair kunstenaar Annika Kappner.

Toekomst

Wat een volgende editie van Julidans gaat brengen is nog niet helemaal duidelijk. ‘Wat we nu veel gezien hebben is dat dansen heel fysiek is, een contactberoep, waardoor veel groepen niet eens konden repeteren. We hopen dat we volgend jaar, voor Julidans 2021, met veel makers weer kunnen werken, zodat we hun werk dan kunnen laten zien,’ zegt Groot. ‘We zijn ook in gesprek met onze hoofdproducent, Internationaal Theater Amsterdam, om te kijken of we de makers daar in de zaal kunnen brengen. We werken ook nog samen met de Melkweg, zij vieren hun 50-jarig bestaan. Deze zomer is er de Peep Show Palace van de Warme Winkel, en daar gaat Julidans ook een paar dagen programmeren. Er komen dus wel langzaam wat extra dingen aan.’

Achtergrond

Julidans is opgericht in 1990 als festival voor (hedendaagse) dans, waarin de individuele expressie van een kunstenaar op het leven en zijn persoonlijke reflectie op maatschappelijke ontwikkelingen, centraal staan. In dertig jaar is het festival uitgegroeid tot een gerenommeerd internationaal dansfestival.  Kaarten bestellen voor OFF VENUE kan op www.julidans.nl.

Tekst: Aimée Kniese