Voor het team van Fysio Cura Plaza is het vanwege het coronavirus een bijzondere tijd op de werkvloer. Vanaf 6 mei zijn alle praktijklocaties weer beperkt toegankelijk voor patiëntenzorg, onder strikte voorwaarden van triage, medische indicatie en veiligheidsmaatregelen. Samen met de cliënten wordt gericht gezocht naar oplossingen en mogelijkheden om iedereen zo goed en zo veilig mogelijk te helpen met klachten en revalidatie.
‘Wij zijn nooit helemaal gesloten geweest’, aldus Bas Besselink. ‘Wel hebben wij, in het belang van de volksgezondheid, strikte maatregelen genomen en onze zorg waar mogelijk uitgesteld en deels op afstand geleverd (via o.a. videobellen). Als er echt medische urgentie bestond, hierbij denkend aan bijvoorbeeld patiënten die geopereerd zijn en waarbij zorg niet kon worden uitgesteld of op afstand kon worden geleverd, kon er een uitzondering worden gemaakt.
Binnen de werkzaamheden van Fysio Cura Plaza neemt topsportbegeleiding ook een substantiële plaats in. Besselink: ’De begeleiding van topsporters hebben we in deze periode naar tevredenheid op afstand kunnen doen. Er waren immers in principe geen nieuwe blessures omdat er niet intensief gesport werd en de coaching op afstand van lopende behandeltrajecten, revalidatie en preventieve programma’s blijkt bij deze ervaringsdeskundige groep sporters voor een korte termijn best adequaat.’Voor de (top)sporters in deze periode geldt zeker de uitspraak: ieder nadeel, heeft zijn voordeel. Omdat de trainings- en wedstrijdbelasting voor deze sporters natuurlijk een stuk lager is en er bovendien geen druk meer is van aankomende grote wedstrijden biedt dit ruimte om kleine pijntjes en specifieke blessuregevoeligheid aan te pakken. Voor veel (top)sporters ligt de nadruk in deze periode dan ook op preventie van blessures en het werken aan voorwaarden voor maximale fitheid. Een voorbeeld hierbij is dat wij met veel voetballers , bekend met terugkerende hamstringklachten ,in deze periode hebben gewerkt aan de basisvoorwaarden om hamstringklachten te voorkomen zoals bewegelijkheid en stabiliteit van rug en bekken.‘
Verder hebben wij de afgelopen periode geprobeerd om als team onze tijd nuttig te gebruiken. Een groot onderdeel hiervan is geweest dat wij intern intensief kennis met elkaar hebben gedeeld, nieuwe inhoudelijke programma’s hebben ontwikkeld en bestaande revalidatieprotocollen kritisch hebben beoordeeld en waar nodig geüpdatet. Begin mei zijn de overheidsmaatregelen voor paramedische zorg versoepeld met de opdracht om onze werkzaamheden veilig en verantwoord op te schalen. Dit lijkt geen moment te vroeg te komen, want de vraag werd steeds groter en urgenter. Patiënten merkten dat klachten verergerden en (postoperatieve) revalidaties stagneerden. En ook de huisartsen en medisch specialisten constateerden dat de beperkte beschikbaarheid toenemende negatieve effecten had en bovendien een verhoogde werkdruk op hun spreekuren betekende.
Het team van Fysio Cura Plaza is erg blij dat zij weer meer kunnen gaan doen, maar veilig en verantwoord betekent natuurlijk nog wel dat er belangrijke maatregelen gelden en ook nog restricties gelden. De termen ‘veilig’ en ‘verantwoord’ zijn natuurlijk weinig concreet en ogenschijnlijk rekbaar en dit vraagt naar onze mening een goed plan en gestructureerd beleid.
Het is dus nog niet zo dat alle lichten weer op groen staan. Het beleid dat wij hierin volgen is dat wij aanvankelijk alleen patiënten in de praktijk ontvangen waarvan met vrij grote zekerheid gesteld kan worden dat zij geen besmettingsgevaar opleveren en bovendien patiënten met een verhoogde kans op een ernstig beloop van Covid-19 beschermd worden door hen primair in hun thuissituatie te behandelen als dit nodig is. Hiervoor hanteren wij een strikte triage ten aanzien van eventuele gezondheidsrisico’s en besmettingsgevaar en bespreken wij met de patiënt de mogelijke behandelvormen en medische indicatie. Hygiëne was voor onze beroepsgroep altijd al een belangrijk aandachtspunt. Maar nu doen we nog een aantal dingen extra. Zo dient iedereen onder meer bij binnenkomst zijn handen te desinfecteren, worden agenda’s beperkt gepland om te veel personen in de wacht- of oefenruimte te vermijden (‘anti crowding’) en zijn er maatregelen getroffen om de 1,5 meter afstand tot elkaar te blijven waarborgen. Tevens dragen onze medewerkers beschermende kleding en mondkapjes waar van toepassing, om ieder risico van een mogelijke besmetting echt tot een minimum te beperken. De komende maanden hopen we weer steeds beter invulling te kunnen gaan geven aan onze zorg, maar hierbij moet de veiligheid van patiënten en onze medewerkers altijd voorop blijven staan’, besluit Besselink.
Recente reacties