Tijdens het komende Kunstlijn-weekeinde van 1 tot en met 3 november opent Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum, de nieuwe ‘Galerie Bakenes’ aan de Haarlemse Bakenessergracht 70. Een plek die ruimte biedt aan gevestigde kunstenaars en jong talent. In een intieme setting zullen lezingen en goede gesprekken plaatsvinden, workshops worden georganiseerd, samen naar muziek worden geluisterd of films worden getoond. De galerie is gevestigd in een geheel gerestaureerd rijksmonument uit 1620, dat in 2018 is aangekocht van het Teylers Museum. De galerie start met de tentoonstelling ‘En nu?’ met werk van Marianne Lammersen, Wendy Tjalma, Marie-José van den Ende en Jetty Iestra.

Annemarie van Doorn, de eigenaresse en in het dagelijks leven directeur van de ‘Dutch Green Building Council’, had al jaren de wens om een dergelijke plek op te zetten. ‘Wat ik fijn vind is mensen bij elkaar brengen. Elkaar stimuleren om met kunst, maatschappelijke thema’s en persoonlijke groei aan de slag te gaan. Een plek waar mensen zich vrij voelen om zich te uiten en samen het leven te verrijken. In zo’n oud pand leven en werken versterkt mijn gevoel te willen bijdragen aan een duurzame en gezonde toekomst voor de vele generaties na ons. Dat betekent voor mij hier iedere dag opnieuw bij stilstaan, via de kunst, ontmoetingen en reflectie: en nu…..?’

En nu?

Ook de tentoonstelling, die te zien is tot en met 15 december 2019, sluit aan op de vraag ‘en nu?’ We bevragen steeds onze positie ten opzichte van een wereld die continue verandert, en onze rol daarin. Wensen of verlangens veranderen mee. Welke keuzes maken we, wat zijn de gevolgen? Waar bevinden we ons, tussen geschiedenis en toekomst, wat is de status quo? Wat is die ‘status die is’ en wat komt daarna? In de titel van de eerste tentoonstelling zitten beide vragen gevangen. In het tentoongestelde is die dubbelzinnige vraag ‘En nu’ voelbaar. Elke kunstenaar benadert het thema vanuit een ander perspectief.