Het is een beroemde zin binnen de voetbalwereld: ‘we gaan iets nieuws beginnen!’ Hij werd in 1996 uitgesproken door Jos Staatsen, destijds de voorzitter van de KNVB die aankondigde dat de bond betaalzender Sport 7 ging starten. Het werd een grote mislukking en al snel werd de stekker er weer uitgetrokken. De zin heeft meer succes gekend dan de zender zelf. Nog steeds is het zo dat als je deze zin uitspreekt er altijd wel wat toehoorders zijn die verwachten dat je willens en wetens over de rand van de afgrond springt.

Toch is het o zo belangrijk dat er mensen zijn die het aandurven om voorop te lopen en risico te nemen. Inclusief dus dat risico van mislukking en leedvermaak. Dankzij vooroplopers komen we verder. Het falen van de een is de inspiratie voor de ander om het beter te doen. En zo kennen we ondertussen niet alleen talloze voetbal voor- tijdens- en napraatprogramma’s, maar ook de nodige betaalzenders. Het voetbal is meer dan ooit tevoren afhankelijk van de verkoop van tv- rechten. Zelfs op amateurniveau is er een markt ontstaan voor voetbalbeelden Heeft uw club al VoetbalTV?

Soms lijken voetbal betaalzenders wel wat op innovators in de energietransitie. Ook bij het verduurzamen van ons energieverbruik zijn er een hoop dingen uitgeprobeerd die prachtige ideeën leken maar jammerlijk mislukten. Maar ook hier was er altijd weer een opvolger die hetzelfde doel had als zijn voorganger, alleen dat wist te combineren met een betere oplossing om nu wel succesvol te worden. En ook hier is volkomen duidelijk dat we uiteindelijk allemaal duurzame energie zullen gaan gebruiken. Inderdaad, ook bij u thuis.

Zo heeft het programma Energietransitie van de gemeente Haarlemmermeer als uitgangspunt dat 90% van de daken vol komt te liggen met zonnepanelen. Ne-gen-tig-pro-cent-! Daar zijn we nog niet, maar ik durf te wedden dat er ook bij u in de straat al wat daken vol liggen. En als er één buurman over de dam is, volgen er vaak meer.

Of stel je voor dat je een buurman hebt, zoals Bloembollenbedrijf De Ree in Lisserbroek. Die hebben in een machtige beweging ruim 10.000 zonnepanelen op hun dak gelegd. En er zitten er nog meer in de planning. Daarmee maken ze veel meer energie dan ze zelf nodig hebben, dus ook anderen kunnen er van meegenieten. Het zijn oplossingen waar we niet al te lang geleden nog niet eens over nadachten.

Ergens zit er iets in ons mensen dat maakt dat we stiekem glimlachen als iemand grote uitspraken doet en die vervolgens niet weet waar te maken. Maar ondertussen beïnvloedt het ons ook. Door het uitspreken van nieuwe ideeën, het opzetten van nieuwe initiatieven en het soms spectaculair mislukken ervan, worden onze hersens toch een beetje voorbereid op verandering. En bij iedere nieuwe mislukking worden we ontvankelijker voor de oplossing die ons wel weet te raken. De functie van vernieuwing is zorgen dat we er vertrouwd mee raken.

Ook bij Tegenstroom gaan we iets nieuws beginnen. Voortaan verkopen we zakken vol wind en staan de schappen vol met dozen zonnestralen. Zo kun je lekker shoppen naar onze ambachtelijke groene energie van lokale energieboertjes en -boerinnen. Even wennen misschien, maar wel zo leuk!

Andrea van de Graaf

Tegenstroom